Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα, «γεωδυναμική εξέλιξη του Ελλαδικού Χώρου, με έμφαση στη Θεσσαλία: σεισμοτεκτονικό καθεστώς & σεισμικότητα» διοργανώθηκε με επιτυχία από τον Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογείων «ο Δευκαλίωνας» την Κυριακή, 30 Μαΐου 2021 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.
Ομιλητής ήταν ο πανεπιστημιακός Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο γεν. γραμματέας του συλλογικού φορέα, Θανάσης Αλμπάνης.
Στην συζήτηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι, Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης και Ελασσόνας, κ. Νίκος Γάτσας οι οποίοι και εξήραν την πρωτοβουλία του Συλλόγου να αναδείξουν ένα θέμα υψηλού ενδιαφέροντος όπως είναι οι σεισμοί.
Η διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε με σύντομη παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ. του «Δευκαλίωνα» κ. Δημοσθένη Μπαρούτα, ευχαριστώντας τον καθηγητή κ. Ευθ. Λέκκα και όλους τους συμμετέχοντες, υποσχόμενος ότι οι δράσεις αντίστοιχου επιπέδου και ενδιαφέροντος είναι στις προτεραιότητες του Συλλόγου και αυτονόητα θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες.
Για την εκδήλωση αναφέρθηκε σε δήλωση του στον «Ν»
ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Αλμπάνης
«Συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου για αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια στον εισηγητή, τον καθηγητή κ. Λέκκα για την πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική παρουσίαση. Ευχαριστώ τους δύο δημάρχους (Ελλασόνας και Παιανίας), τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, όλους τους εκλεκτούς φίλους και τα μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν στην αποψινή εκδήλωση.
Ο κ. Λέκκας μας έκανε μια σύντομη ανασκόπηση στη δημιουργία του σύμπαντος και των πλανητών, και κατ επέκταση στην εσωτερική δομή της Γης, στον θερμό πυρήνα της, καθώς και στις τεκτονικές πλάκες, η κίνηση των οποίων δημιουργεί σεισμικά φαινόμενα. Είδαμε επιστημονικά διαγράμματα και στοιχεία τα οποία εμπεριέχουν τεράστια ποσότητα πληροφορίας και έρευνας σε βάθος πολλών δεκαετιών.
Με τα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούμε οι άνθρωποι να κατανοούμε όλο και περισσότερο τους μηχανισμούς πίσω από τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς, τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές δεν είναι εύκολο να αποτραπούν ή να προβλεφθούν, ωστόσο η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα σε σχέση με το παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μακρινό παρελθόν οι άνθρωποι πίστευαν ότι για τους σεισμούς είναι υπεύθυνος ο γίγαντας Εγκέλαδος. Όσο προχωράει η επιστημονική έρευνα, τόσο θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση.»