Για μεθοδεύσεις σκοπιμότητας καταγγέλλεται η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου από 13 μέλη της

Με επιστολή τους, 13 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την μεθόδευση για την απόσπαση γνωμοδότησης, για το Μάτι, τις οριοθετήσεις ρεμάτων σε Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι, τα Αιολικά στην Κάρυστο, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό ζητώντας παράλληλα να τηρηθούν οι δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που αλλάζουν άρδην τη φυσιογνωμία, το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Προς τον
Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ)
Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

κ. Μώρο,
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας για την οποία έχουμε δεχθεί πρόσκληση για το Σάββατο 25/7 ώρες 11:00-14:00 και η οποία όπως μας ενημερώσατε θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου) έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Σε καμία συνεδρίαση της ΔΕΔ από το ξεκίνημα του θεσμού μέχρι σήμερα, δεν έχουν τεθεί 5 θέματα προς συζήτηση, όλα μαζί σε μία συνεδρίαση τριών ωρών. Για τα 50 μέλη της ΔΕΔ αυτό σημαίνει ότι αναλογεί χρόνος 3,5 λεπτών στο κάθε μέλος για να εκφράσει την άποψή του και για τα 5 θέματα μαζί, υπό την προϋπόθεση ότι μόνο τα μέλη της ΔΕΔ εκφράζουν άποψη! Ειδικά, μάλιστα, όταν:

• Και τα 5 θέματα ημερήσιας διάταξης είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα για την περιοχή μας: α/οριοθετήσεις 4 ρεμάτων στην περιοχή Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι, β/ΣΜΠΕ για Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι, γ/Αιολικό πάρκο 147MW στη Ν.Καρυστία, δ/Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 και ε/Προϋπολογισμός 2021. Και τα πέντε θέματα απαιτούν πολύ μελέτη, πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και εκ των προτέρων τεράστια προετοιμασία.

• Η διαδικασία «δια περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου» που επελέγη από το Δήμο δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Δήμου να επιλέξει τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Υπάρχουν Δήμοι μάλιστα που σήμερα διεξάγουν συνεδριάσεις ακόμη και των Δημοτικών Συμβουλίων με φυσική παρουσία (πχ Δήμος Αγίου Δημητρίου), προκειμένου να εξασφαλίσουν την ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών τους οργάνων.

Θεωρούμε εντελώς προβληματική, αντιδημοκρατική και αδιαφανή τη διαδικασία που επελέγη για τη γνωμοδότησή της ΔΕΔ σε 5 εξαιρετικά σημαντικά θέματα.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη επιλογή, γιατί αποκλείει κάθε συζήτηση της ΔΕΔ τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διεξαγωγής της σε δημόσιο χώρο με φυσική παρουσία και τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας έναντι του Covid-19.

• Παρατηρούμε μια αδικαιολόγητη βιασύνη και προχειρότητα με την οποία επιδιώκεται να προχωρήσουν αποφάσεις που αφορούν έργα που θα αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Αν.Αττικής , χωρίς να εξασφαλίζεται η ουσιαστική συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

• Η όλη διαδικασία της υποτιθέμενης διαβούλευσης είναι μια κατ΄ επίφαση τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, στην πράξη όμως προωθεί ειλημμένες αποφάσεις, με συνοπτικές διαδικασίες και απαξιώνοντας τις… ενοχλητικές διαβουλεύσεις.

Κατόπιν τούτων καταγγέλλουμε την όλη μεθόδευση και ζητάμε:

1. Τη δημόσια συνεδρίαση της ΔΕΔ στις 25/7 με φυσική παρουσία σε ανοιχτό χώρο ή σε κλειστό χώρο με τις απαραίτητες προφυλάξεις (πχ κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αμφιθέατρο γυμνασίου) ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατό η διαβούλευση που απαιτείται, να ακουστούν οι απόψεις, να γίνουν ερωτήσεις, να μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες και τυχόν άλλοι φορείς (ειδικά των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών) και να τηρηθεί όποια άλλη προϋπόθεση είναι απαραίτητη για την ουσιαστική συζήτηση του συλλογικού οργάνου της ΔΕΔ.

Εξάλλου στις 12/7 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών με φυσική παρουσία σε ανοιχτό χώρο για το Ειδικό Χωρικό και με τη συμμετοχή του δημάρχου.

Δεν κατανοούμε το λόγο που η ΔΕΔ πρέπει να απαξιώνεται σε σχέση με άλλες δημόσιες διαδικασίες, με δεδομένο ότι η τύχη του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών αυτών αφορά το σύνολο των φορέων, συλλογικοτήτων και δημοτών της Ραφήνας και του Πικερμίου.

2. Την αναβολή των θεμάτων 1 και 2 που αφορούν στις οριοθετήσεις των ρεμάτων και στη ΣΜΠΕ για Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι , τουλάχιστον για μία εβδομάδα αργότερα έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί ουσιαστική συζήτηση επί όλων των σημαντικότατων θεμάτων, αφού είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί μέσα στις 3 ώρες που θα διαρκέσει η μία και μοναδική συνεδρίαση.

Υπογράφουν τα παρακάτω μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ραφήνας-Πικερμίου:

Ασδέρης Γιώργος , εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Κατοίκων για ένα λιμάνι που θα συμβιώνει αρμονικά με την πόλη
Γαλοπούλου Μαρία, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου «Θεοτόκος»
Δουδουνής Δημήτριος, δημότης
Καϊντάση Ζωή, δημότης
Καρύδη Κυριακή, δημότης
Μεταξάτου Αγγελίνα, δημότης
Σίμος Νίκος, εκπρόσωπος Cine Σχολειό
Σταυριανάκης Στυλιανός, δημότης
Ταρναράς Ηλίας, εκπρόσωπος Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας)
Τερζοπούλου Εμμανουέλα, εκπρόσωπος Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
Τσογκανής Σταύρος, εκπρόσωπος Συνδέσμου «ΩΚΕΑΝΙΣ»
Οικονόμου Ευαγγελή, δημότης
Φωκιανός Αντώνης, δημότης