ΕΥΔΑΠ: οριστική η σύνδεση αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας

Παραδόθηκε στο Δήμαρχο Δήμου Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσο, η οριστική μελέτη της ΕΥΔΑΠ για την σύνδεση της αποχέτευσης των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας.  

Η παράδοση έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ, κ. Κωνσταντίνο Βουγιουκλάκη το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η παρουσίαση των βασικών σημείων της μελέτης από τον ίδιο, στην εκδήλωση ενημέρωσης που διοργανώθηκε από τον συνδυασμό της δημοτικής παράταξης, «Παρέμβαση για ένα άλλο Δήμο» -προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ- στο «Οινοποιείο Πέτρου» στην Παλλήνη.

Σύμφωνα με όσα περιέχονται στην μελέτη και όσα είπε ο κ. Κ. Βουγιουκλάκης στην καθ΄ όλα επιτυχημένη εκδήλωση, τα βασικά σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζουν της προσοχής των πολιτών, είναι:

• Σε ότι αφορά την ΕΥΔΑΠ τα έργα που καλείται να κατασκευάσει είναι προϋπολογισμού 10.500.000 €

• Η σύνδεση με το ΚΕΛ Ψυττάλειας αφορά μόνο το Δήμο Παλλήνης με εξαίρεση τρεις οικιστικές ζώνες:

τις Εργατικές Κατοικίες (Λεονταρίου), τον Άγιο Νικόλαο και την Κάντζα από κοινού με το Φούρεσι Γλυκών Νερών. Οι περιοχές αυτές θα συνδεθούν με το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας. (στη μελέτη αναφέρεται ως ΚΕΛ Αεροδρομίου)

«Η ΕΥΔΑΠ –είπε ο κ. Κ. Βουγιουκλάκης- δεν δρομολογεί τις επιλογές της με βάση τα δημοτικά όρια. Προτάσσει τις τεχνικές ιδιαιτερότητες που εμφανίζει κάθε έργο της και πράττει αναλόγως.)
Σημειώνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας είναι σχετικά προχωρημένες.

• Ειδικότερα, οι συνδεόμενες ανά Δημοτική Ενότητα περιοχές με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων που θα καταλήγει στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, (αποτυπώνονται στην παρακάτω φωτογραφία)  είναι:

Στην Δημοτική Ενότητα Γέρακα: οι Πολεοδομικές Ενότητες, Μπαλάνας, Κέντρου Γέρακα και Σταυρού

Υπενθυμίζεται ότι οι πολεοδομικές ενότητες Γαργηττού Ι και ΙΙ καθώς και το δυτικό τμήμα της πολεοδομικής ενότητας του τέως Δήμου Γέρακα ήδη αποχετεύονται προς το ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Στην Δημοτική Ενότητα Ανθούσας: η Πολεοδομική Ενότητα Ανθούσας (περιοχή εντός σχεδίου και η υπό ένταξη στο Σχέδιο Πόλης περιοχή.)

Στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης: οι Πολεοδομικές Ενότητες, Άνω Μπαλάνας, Κέντρου Παλλήνης, Άνω Βακαλόπουλου, Παπαχωράφι, Μάριζας, Νέας Παλλήνης, Ασυρμάτου, Αγίου Αθανασίου, Λόφου Παλλήνης, Κάτω Χαρβάτι, Πολεοδομικού Κέντρου, Πανοράματος και Λόφου Λεβίδη.

Απεντάχθηκε από τον σχεδιασμό σύνδεσης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας ο Δήμος Σαρωνικού.

Επιλέχθηκε η κατασκευή τοπικού Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και για την καταρχήν έγκρισή του, συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού.

Η σχετική εισήγηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής είναι θετική και αναμένεται η υπερψήφισή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Στο υπό κατασκευή έργο της αποχέτευσης περιλαμβάνονται 6 αντλιοστάσια, ένα εσωτερικό δευτερεύον δίκτυο και ένα δίκτυο συλλεκτήρων κατά μήκος των κεντρικών οδών και τέλος, ο κεντρικός αγωγός που θα ξεκινάει από την περιοχή Σταυρός και θα τελειώνει στην συμβολή των οδών Παπανικολή και Κ. Παλαμά (Χαλάνδρι) προκειμένου μέσω του κατάντη Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα τα λύματα να καταλήγουν στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Ο κεντρικός αγωγός θα είναι «τράνζιτ», δηλαδή δεν θα «κουμπώνει» με άλλες συνδέσεις μέχρι και το παραπάνω σημείο.

Τα 6 αντλιοστάσια είναι ήδη ήδη χωροθετημένα και εγκεκριμένα από το Δημ. Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης. (2013) Οι γεωλογικές έρευνες των αντλιοστασίων έγιναν με ίδιους πόρους του Δήμου Παλλήνης (για λόγους επιτάχυνσης του έργου) αν και ήταν υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ.

Τα περισσότερα αντλιοστάσια είναι υπόγεια. Το ορατό σημείο τους θα είναι ένας μικρός οικίσκος καθώς και η δενδροφύτευση που θα αναπτυχθεί εντός του περιφραγμένου χώρου.

Τα αντλιοστάσια θα διαθέτουν μηχανισμούς πλήρους απόσμησης για τη διασφάλιση της μη διάχυσης οσμών.

• Για την δημοπράτηση του έργου της αποχέτευσης, απομένει η έγκριση της επικαιροποιημένης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Πρόκειται για καθαρά «διεκπαιρεωτική» διαδικασία δεδομένου ότι η ΣΜΠΕ «ελαφρύνεται» σε επίπεδο επιβαρύνσεων με την «αποχώρηση» του Δήμου Σαρωνικού, των τριών περιοχών του Δήμου Παλλήνης και του οικισμού των Γλυκών Νερών Παιανίας, Φούρεσι.

Έτσι, αποφεύγεται η χρονοβόρος διαδικασία σύνταξης νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση της ΣΜΠΕ ξεκινάει σήμερα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού μέσω της οποίας θα δηλώνεται το «μη ενδιαφέρον» για το ΚΕΛ Ψυττάλειας και παράλληλα η κατασκευή τοπικού ΚΕΛ.

• Σύμφωνα με τη δήλωση του πρώην Δημάρχου Παλλήνης, Θόδωρου Γκοτσόπουλου ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Παρέμβαση για ένα Άλλο Δήμο» ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το έργο θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη προϋποθέτει έγκριση της ΣΜΠΕ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχόμενο μάλλον εφικτό, εκτίμηση που ενισχύεται και από τη δήλωση του κ. Κ. Βουγιουκλάκη ότι «για την έγκριση της ΣΜΠΕ χρειάζονται μόνο δύο υπογραφές….»

Ο κ. Θ. Γκοτσόπουλος, ανήγγειλε, ακόμη, ότι εντός του τρέχοντος Ιουλίου, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού της θα εξαγγείλει το σύνολο των έργων αποχέτευσης σε ότι αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής, κατά συνέπεια θα γίνει και αναφορά στην σύνδεση του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας με παράλληλη εξαγγελία στην αποχέτευση των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου με κατάληξη στο ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι.

• Χάριν της ανάγκης να σχηματοποιηθεί και επικαιροποιηθεί το πλήρες ιστορικό της προσπάθειας του Δήμου Παλλήνης για σύνδεση της αποχέτευσης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας, μνημονεύονται τα κομβικότερα σημεία της:

1. Στις 3 Νοεμβρίου 2011, ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης αναγγέλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο την εξασφάλιση χρηματοδότησης του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ύψους 74 εκ. € με αποδέκτη το υπό …σκέψη, τότε, ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι.

2. Στις 16 Ιανουαρίου 2012 με ομόφωνη απόφαση της ΕΥΔΑΠ επιλέγεται το ΚΕΛ Ψυττάλειας ως αποδέκτης των λυμάτων αποχέτευσης των Δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού. Το ίδιο βράδυ ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, αναγγέλλει στο…έκπληκτο Δημοτικό Συμβούλιο την απρόσμενη εξέλιξη.

3. Στις 4 Μαΐου 2012 και αφού προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο εξ αιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από πολιτικά στελέχη του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος, υπογράφονται τρεις τροποποιητικές πράξεις με τις οποίες –θα αποτυπωθεί με απλά λόγια- «μεταφέρονται» τα περίπου 74 εκατομμύρια € της χρηματοδότησης κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης με αποδέκτη το Πλατύ Χωράφι Σπάτων στην «κατεύθυνση» του ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Η τελική απόφαση υπογράφεται στο «παραπέντε» από τον τότε υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έτσι αποκτάει νομιμότητα και συνέχεια η όλη διεκδίκηση του Δήμου Παλλήνης.

4. Τον Οκτώβριο του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Επισήμανση 1η: Δυστυχώς στη διάρκεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όχι μόνο δεν κινήθηκε απολύτως τίποτε σε επίπεδο αποχέτευσης, γίνανε και «βήματα» προς τα πίσω με αποκορύφωμα την άρνηση του τότε υπουργού κ. Ι. Μανιάτη να επικυρώσει με την υπογραφή του, τη περιβαλλοντική μελέτη για το ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Επισήμανση 2η σε ότι αναφορά την εκδήλωση στην οποία ο κ. Κ. Βουγιουκλάκης ενημέρωσε με υπεύθυνο τρόπο τους πολίτες για το μείζον ζήτημα της αποχέτευσης.
Ήταν μια αξιόλογη από κάθε άποψη πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ανέδειξε το περιεχόμενο και την εξέλιξη μιας υπόθεσης που βασανίζει επί δεκαετίες το σύνολο της ανατολικής Αττικής. Κυρίως, όμως, σηματοδότησε την ορατή ελπίδα ότι ο μακρύς δρόμος πλησιάζει προς το τέλος του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο βήμα των ομιλητών, εκτός του κ. Κ. Βουγιουκλάκη, ήταν ακόμη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Αναστάσιος Μπουντουβάς, η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Μαρία Μίλια-Κόπτη και ο κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. (πρώην Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης και νυν Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ.)

Ακολουθεί η σύντομη αναφορά του από το βήμα της εκδήλωσης.

• «Πολιτικά το θέμα της αποχέτευσης σε ότι αφορά το Δήμο Παλλήνης έχει τελειώσει. Έχουμε την οριστική λύση του.

• Το φθινόπωρο πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο με πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018 με αρχές 2019.

• Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, πρόκειται να γίνει στο υπ. Εσωτερικών σύσκεψη για τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα οποία ανέρχονται, περίπου στα 10 εκατ. € το χρόνο.

• Η καταρχήν σωστή θέση της ΕΥΔΑΠ από τη δεκαετία του 1980 ήταν υπέρ των τοπικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Η ίδια θέση χαρακτήριζε πάντα και τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω και γι’ αυτήν αγωνιστήκαμε.

• Δυστυχώς η θέση αυτή, δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα επειδή δεν μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιοχή μας, το ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι, με αποτέλεσμα, το 2012-2013 και για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς εμφανίστηκε η λύση της Ψυττάλειας.

• Σαρωνικός και Παλλήνη «έκλειναν το μάτι» στις υπόλοιπες περιοχές, Αρτέμιδα, Σπάτα, Ραφήνα, Πικέρμι σαν να έλεγαν ότι κι αυτές θα μπορούσαν να πάνε στην Ψυττάλεια.

• Η νέα κυβέρνηση μετά τον Φεβρουάριο του 2015 αποφάσισε να δώσει λύση συνολικά σε όλα τα Μεσόγεια και όχι αποσπασματικά. Αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει.

Με την σύνδεση του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας δίνεται μια λύση σωστή τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σύμφωνη και η Περιφέρεια Αττικής η οποία εργάστηκε επίμονα και αθόρυβα για τον σκοπό αυτό.

• Οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις για την αποχέτευση στην Ανατολική Αττική ελήφθησαν στις 30/12/2015 με τις γνωστές χωροθετήσεις.

• Εντός του τρέχοντος Ιουλίου θα γίνει η επίσημη πολιτική εξαγγελία για το σύνολο της αποχέτευσης στα Μεσόγεια.

• Η χρηματοδότηση της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης είναι εξασφαλισμένη στο νέο ΕΣΠΑ. Επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα για απένταξη του έργου, θέλω να πω ότι έτσι έπρεπε να γίνει αφού το Προηγούμενο έληξε στο τέλος του 2015. Θα ενταχθεί εκ νέου στο ΠΕΠ Αττικής.

• Μετά την οριστική έγκριση του έργου, ο Δήμος Παλλήνης θα πρέπει να πιέζει για την σωστή ροή του έργου, αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του.»

Spiroulina PLATENSIS ... το όπλο της φύσης για την τριχόπτωση!