Εγκρίθηκε με 15 ψήφους υπέρ και 6 κατά από το Δ.Σ. Ραφήνας-Πικερμίου, η χωροθέτηση ΚΕΛ στο “Πλατύ Χωράφι” Σπάτων

Με απόφαση 15 υπέρ και 6 κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου ενέκρινε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Απριλίου 2016 τη Χωροθέτηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση Πλατύ Χωράφι Σπάτων.

Η σχετική εισήγηση κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνέχεια της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής για την επίλυση του αποχετευτικού στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, καθώς και ενός “Πρωτοκόλλου Συναντίληψης” που υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015, βάσει του οποίου,

«υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, μόνη εφικτή και υλοποιήσιμη λύση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η χωροθέτηση του ΚΕΛ στη Θέση «Πλατύ Χωράφι» με την προϋπόθεση ολικής ή μερικής επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων.»

Το έγγραφο φέρει 12 υπογραφές μεταξύ των οποίων των Δημάρχων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαρκόπουλου, του γενικού Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, της Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένας Δούρου και υπουργών της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, έντονους διαλόγους και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις από διαπληκτισμούς με κύρια αιτία, την αντίθεση αιρετών, πολιτών και εκπροσώπων συλλογικών φορέων ως προς την περιοχή χωροθέτησης του ΚΕΛ.

Ειδικότερα, προτάχθηκαν προβληματισμοί οι οποίοι έμειναν αναπάντητοι, επί παραδείγματι, η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, η μη παρουσίαση επικαιροποιημένης μελέτης, η έλλειψη οριοθέτησης του κεντρικού ρέματος, η ύπαρξη ανεκδίκαστων προσφυγών εκ μέρους πολιτών και δεδομένου ότι δεν υπήρχε δυνατότητακαι αρμοδιότητα- να απαντηθούν, πυροδότησαν το κλίμα χωρίς όμως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασ. Πιστικίδης βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση ουσιαστικά να αντικρούσει τον «παλιό εαυτό του» δεδομένου ότι όλα τα τελευταία χρόνια, ήταν υπέρμαχος της …μη λύσης στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων από κοινού με αιρετούς, οι οποίοι και σήμερα εμμένουν στη διαχρονική θέση τους, προτάσσοντας ως μόνη λύση το ΚΕΛ Ψυττάλειας, όπως, επί παραδείγματι, η κ. Αμαλία Τόκα.

Ο κ. Πιστικίδης αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στη χώρα μας από την μη επίλυση του αποχετευτικού καθώς και στην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής με την οποία, ουσιαστικά, προσδιορίστηκε το Πλατύ Χωράφι ως την περιοχή στην οποία και μόνο, θα χωροθετηθεί το ΚΕΛ.

Κατά της απόφασης ψήφισαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι: από τον συνδυασμό του κ. Αθαν. Αδαμόπουλου (δεν παραβρέθηκε λόγω απουσίας στο εξωτερικό) Δαμ. Φαφούτης, Κωνστ. Ξηντάρας και Καλλιόπη Στέφου, η Αμαλία Τόκα, (παράταξη: Μέτωπο Ψηλά) ο Ανδρ. Βασιλοπουλος (παράταξη: Δύναμη Ανάπτυξης) και ο Χρήστος Τσαλαπατάνης, (παράταξη: Λαϊκή Συσπείρωση)

Αξίζει αναφοράς, η παρουσία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, αρκετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος, αρκετοί εκ των οποίων ζήτησαν το λόγο εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Ήταν, οι κ.κ. Παναγιώτης Λάμπρου, Γιώργος Μπέκας, Χρήστος Τσαντίλας και Δημήτριος Στάμου, η κ. Άννα Ραφτοπούλου καθώς και ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Χρήστος Ποθουλάκης, ο οποίος, είχε έντονο διάλογο με τον Δήμαρχο κ. Βασ. Πιστικίδη.

Επίσης, παραβρέθηκαν, η Πρόεδρος των Εξωραϊστικών Συλλόγων Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Ειρήνη Πιτσιγαυδάκη και ο πρόεδρος του Συλλογικού Φορέα Άγιος Νικόλαος Αρτέμιδος, κ. Ηλίας Βλάχος, ο οποίος, μιλώντας στην συνεδρίαση είπε, ότι «το ΔΣ της Ραφήνας καλείται να πάρει μια απόφαση για μια περιοχή που δεν της ανήκει….»