Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη της ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονεϊκών φορέων, με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κοινών δράσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, όπως η υποχρηματοδότηση και το κτηριακό ζήτημα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων δασκάλων της περιοχής («Δελμούζος», «Σωτηρίου»), καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων συλλόγων γονέων από διάφορες περιοχές, όπως Γέρακας-Παλλήνη, Σπάτα-Αρτέμιδα, Παιανία-Γλυκά Νερά, Ραφήνα-Πικέρμι, καθώς και από σχολεία όπως το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, το 2ο ΓΕΛ Πόρτο Ράφτη, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και άλλα.
Τα Κύρια Θέματα της Συζήτησης
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη δραματική υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων. Τονίστηκαν οι δυσκολίες στη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έλλειψη βασικών συνθηκών υγιεινής στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, τη χρήση containers ως σχολικές αίθουσες και την ανάγκη ενοικίασης ακατάλληλων χώρων για τη λειτουργία σχολείων (Αρτέμιδα, Κορωπί, 2ο ΓΕΛ Ν. Μάκρης, Σαρωνίδα κ.ά.).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, όπου η έλλειψη χώρων έχει οδηγήσει σε κλήρωση για την εγγραφή μαθητών, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο της επιλογής τους. Το σχολείο, σχεδιασμένο για 250 μαθητές, φιλοξενεί πλέον 400, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ειδικές αίθουσες μετατρέπονται σε κανονικές τάξεις, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής επιχειρεί να συρρικνώσει τμήματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερπλήρων τάξεων.
Το Ζήτημα του Διεθνούς Μπακαλορεά (IB)
Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η απόφαση του Δήμου Παλλήνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να παραχωρηθούν αίθουσες του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης και του Καλλιτεχνικού Σχολείου για τη λειτουργία του Διεθνούς Μπακαλορεά (IB). Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ένταξη του IB στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί εκπαιδευτικές ανισότητες, δίνοντας προνόμια σε μαθητές που θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα πανεπιστήμια χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Κοινή Δράση για την Υπεράσπιση των Σχολείων
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων για την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων.
Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η διοργάνωση τοπικών κινητοποιήσεων:
Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11:00 στην πλατεία Γέρακα, με μουσική συναυλία και πορεία διαμαρτυρίας με σύνθημα: «Δραστική χρηματοδότηση για τα σχολεία μας – Σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας».
Σάββατο 15 Μαρτίου στην περιοχή του Μαρκοπούλου, με αντίστοιχη κινητοποίηση από εκπαιδευτικά σωματεία και ενώσεις γονέων.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων για δυναμική συνέχεια στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για τη δημόσια εκπαίδευση.