Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος για μια διακοπή υδροδότησης

Σε -αχρείαστη- αντιπαράθεση οι Δήμοι Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου για το ζήτημα διακοπής της υδροδότησης  20 οικογενειών της περιοχής του Νέου Βουτζά Ραφήνας «Οικισμός Νέος Πόντος».  

Για την κατανόηση του προβλήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή υδροδοτούνταν από το παλιό δίκτυο Τοπάλογλου, που το 1990 πέρασε στη διαχείριση της τότε Κοινότητας Νέας Μάκρης, με αποτέλεσμα, ενώ διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η υδροδότηση γίνεται από το Δήμο Μαραθώνος.

Δεδομένου ότι το δίκτυο είναι παλιό, τα προβλήματα ήταν συχνά με συνέπεια τις συχνές διακοπές της υδροδότησης για τις οποίες, αυτονόητα, επιλαμβάνονταν η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνος.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση του, ο Δήμος Μαραθώνος είχε ενημερώσει για την οριστική διακοπή υδροδότησης του οικισμού στις 19 Οκτωβρίου «λόγω σοβαρών προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης» πλην, όμως, από το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου άρχισαν οι διακοπές υδροδότησης με το επιχείρημα ότι «η βλάβη εντοπίζεται σε δύσβατο σημείο (το δίκτυο περνάει μέσα από ρέμα) είναι σοβαρότερη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα χρειαστεί ως χρόνο αποκατάστασης 3-4 ημέρες.»

Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας ότι η διακοπή ήταν σκόπιμη, καταθέτοντας, μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου Μαραθώνος, κ. Στ. Τσίρκα ενώ ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με ανακοίνωση του, αναφέρει, ότι «οι υπηρεσίες του, προχωρούν από σήμερα, Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 σε μια ύστατη προσπάθεια να παράσχει μέσω του δικού του δικτύου νερό στους κατοίκους που αφέθηκαν στην τύχη τους»  και εγκαλεί το Δήμο Μαραθώνος «για αδυναμία και αδιαφορία προς τους κατοίκους.»

Το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης της σοβαρής βλάβης

Ανταπαντώντας ο Δήμος Μαραθώνος, σήμερα, Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020  στη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αναφέρει, χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση, η ανευθυνότητα και η διαστρέβλωση στοιχείων και γεγονότων φαίνεται ν’ αποτελεί «δεύτερη φύση» για κάποιους στον όμορο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Για το ζήτημα της διακοπής υδροδότησης ορισμένων κατοικιών στον Νέο Πόντο από τον Δήμο μας και την αλλαγή παρόχου, έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους (Δήμος, πολίτες) αποφεύγοντας -από συναδελφική αλληλεγγύη- να κατηγορήσουμε την αρμόδια Υπηρεσία Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Το παράδειγμα το δικό μας, δεν το ακολουθούν οι συνάδελφοι, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, να ρίξουν όλες τις ευθύνες σε μας και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνοι να εμφανίζονται ως «οι μόνοι ευαίσθητοι» καθώς και οι… από μηχανής θεοί – σωτήρες.

Κύριοι συνάδελφοι, εάν είχατε τόση ευαισθησία, εάν νοιαζόσασταν τόσο πολύ για τους συμπολίτες μας, εάν πράγματι δεν θέλατε να μείνουν οι άνθρωποι χωρίς νερό -ούτε μία μέρα- θα είχατε φροντίσει ν’ ανταποκριθείτε στα αιτήματα και τις υπηρεσιακές μας εκκλήσεις -γραπτές και προφορικές- από το Νοέμβριο 2019, προκειμένου να διευθετήσουμε το πρόβλημα από τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των νέων μας καθηκόντων.

Για τελευταία φορά σας καλούμε να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του, να συνεργαστούμε και να εργαστούμε μεθοδικά και χωρίς εκατέρωθεν ανακοινώσεις, προκειμένου για την αποκατάσταση της υδροδότησης και την ταχύτερη ομαλοποίηση της κατάστασης. Οτιδήποτε άλλο, όχι μόνο δεν βοηθά σε κάτι, αλλά τείνει να δημιουργηθεί μία απαξίωση των θεσμών στη συνείδηση του κόσμου, η οποία είναι απολύτως βλαβερή για τη Δημοκρατία.»

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος καταλήγει με την εξής επισήμανση:

«Ως εκ τούτου η χθεσινή διακοπή ουδεμία σχέση έχει με τον επερχόμενο διαχωρισμό του δικτύου ύδρευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου, μετά από δεύτερη και τρίτη παράταση που ζήτησε και πήρε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.»