Εκδήλωση παρουσίασης αφιερωματικής έκδοσης στα 40 χρόνια κατοχής της βόρειας Κύπρου

Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Οργανισμός Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου 2014 στο “Μουσείο Οίνου” την παρουσίαση Λευκώματος Αφίσας και Ποίησης που εξέδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) και το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» (ΣΑΚ).  

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος και ακολούθησε χαιρετισμός από την Μορφωτική Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Παναγίδου Μαρία από την οποία διαβάστηκε μήνυμα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Φ. Αναστασίου.

Μήνυμα αγωνιστικού περιεχομένου για την συμπλήρωση 40 χρόνων κατοχής της βόρειας Κύπρου, απέστειλε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Βάσος Λυσσαρίδης.

Αναφερόμενη στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση του Λευκώματος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» κ. Μάρκου Παναγιώτα, είπε μεταξύ άλλων:

“Με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο παρουσιάζουμε σήμερα το Λεύκωμα Αφίσας 40 χρόνια Κατοχή-40 χρόνια Αγώνας που εξέδωσαν το Σωματείο “Συμπαράσταση αγώνα Κύπρου” και η συντονιστική επιτροπή υποστήριξης αγώνα για ελεύθερη Κύπρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό Λεύκωμα αφίσας και επίσης για ένα Ανθολόγιο Κυπριακής Ποίησης. Μέρος των ποιημάτων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα θα ακούσουμε σήμερα.

Πέρασαν σαράντα χρόνια από το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία εισβολής των Τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Μια εισβολή που πάγωσε την ανθρωπότητα, με τους συμμάχους “φίλους μας” να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μη θέλοντας να σταματήσουν την επέμβαση για να δικαιωθεί για άλλη μια φορά ο λόγος του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού “κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά ένα χτύπαε τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά.”

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Μηλιαράκη Μανώλη Πρόεδρο ΣΕΥΑΕΚ και τον κ. Βοσκό Ανδρέα, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφικής Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου. Και οι δυο ομιλητές παρουσίασαν το Λεύκωμα με ταυτόχρονη προβολή slides.
Ακολούθησαν απαγγελίες των ποιημάτων που περιέχονται στο Λεύκωμα από τους: Σοφία Ανδριανού, Λευτέρη Κωνσταντινίδη, Σοφία Μαντζάκου, Εύα Ανδρονικίδου, Ευφροσύνη Μαντά – Λαζάρου και Γιώργο Μοράρη και αμέσως μετά, μουσικό Πρόγραμμα «Από την Κύπρο στον Πόντο» που επιμελήθηκε ο Μανώλης Καρπάθιος.

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα από την Κυπριακή ταβέρνα «Αφροδίτη» στα Σπάτα και άφθονο κρασί από τους Αμπελώνες των Αδελφών Μάρκου, ιδιοκτητών “Μουσείου Οίνου.”

Παρέστησαν, ο Δήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος, ο Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης κ. Ζούτσος Θανάσης, ο Δήμαρχος του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου κ. Χριστόπουλος Γιώργος, η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Παναγίδου Μαρία, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ.κ. Μαργέτης Θανάσης, Μάρκου Χρίστος, Πουλάκης Πέτρος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Χρήστου Παρασκευή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, κ. Κουλοχέρης Γιώργος και Μαργέτη Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ενότητας Αρτέμιδος, κ. Μπαλόπητος Παναγιώτης, η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητος Αρτέμιδος, κ. Σαρρή Δήμητρα, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητος Παλλήνης κ. Ζέρβας Γιάννης, από το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος ο κ. Αρμύρος Σπύρος, ο πρώην Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ασπραδάκης Παντελής, ο πρώην Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Πετούρης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. κ. Μασσοστάσης Λεωνίδας, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Κ. Αθήνας κ. Κουνναμάς Γρηγόρης, ο Πρόεδρος Σ.Α.Κ. κ. Αλευρομάγειρος Δημήτρης, ο Γενικός Γραμματέας ΟΚΟΕ κ. Μιχαηλίδης Γεώργιος, η Πανεπιστημιακός κ. Χόρτη Έλενα, ο Διευθυντής Γυμνασίου Πικερμίου κ. Χριστοφόρου Παναγιώτης και ο Εκπρόσωπος του κινήματος Χριστιανικής Δημοκρατίας, κ. Κουρταλίδης Θανάσης.