Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις ανάδειξης, τιμής και μνήμης για την 73η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη» που πραγματοποιήθηκε- με μεγάλη συμμετοχή κοινού- την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το απόγευμα από το Δήμο Κρωπίας ανέδειξε πολλές άγνωστες πτυχές του Ολοκαυτώματος. Ειδικότερα:
Έθεσε ξανά με επιτακτικό τρόπο την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας και την αξιοποίηση των νέων πολύ σοβαρών στοιχείων που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα των 5 τοπικών ερευνητών, Γεώργιος Αθ.Κόλλιας, Γεώργιος Ντούνης, Νικόλαος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης και Αθανάσιος Πουλάκης, σε σχέση και με όσα έχει από το 2006 και μετά υποστηρίξει ο άλλος τοπικός ερευνητής που ήταν ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, Θωμάς Πρόφης.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν οι βασικές υποθέσεις εργασίας και εκδοχές τοπικών γεγονότων της 8ης Οκτωβρίου και 9ης Οκτωβρίου 1944 και τα συμπεράσματα από όλους τους τοπικούς ερευνητές.
Ακολούθησε μετά, μια εποικοδομητική και έντονη συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν πολίτες που εκείνη την περίοδο έζησαν τα γεγονότα πολλοί από τους οποίους κατέθεσαν μαρτυρίες στην ομάδα των πέντε τοπικών ερευνητών.
Ο συντονιστής της ημερίδας, κ. Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, έθεσε το ζήτημα της ημερίδας και τις διαστάσεις του ενώ προϊδεάζοντας το κοινό για τα συμπεράσματα της έρευνας των 5 τοπικών ερευνητών ανέφερε την αναζήτηση στοιχείων για τη γερμανική ναζιστική δύναμη και το επιτυχές πρώτο αποτέλεσμα από Ελληνικά και Γερμανικά Αρχεία.
Οι ιστορικοί που έλαβαν πρώτοι το λόγο, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού και Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν, ο πρώτος, το γενικό διεθνοπολιτικό κλίμα, το ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον της περιόδου της Κατοχής και της Απελευθέρωσης και ο δεύτερος, την γερμανική πολιτική αντιποίνων στη κατεχόμενη Ελλάδα.
Κατόπιν οι τοπικοί ερευνητές πήραν το λόγο.
Πρώτος μίλησε ο κ. Θωμάς Πρόφης που στηρίχθηκε στις δικές του έρευνες και βιβλία που εξέδωσε αλλά και σε επιστημονικές ημερίδες που συμμετείχε ή διοργάνωσε (Πάντειο Πανεπιστήμιο 2015 & Δημαρχείο Κρωπίας 2016) υποστηρίζοντας το βασικό συμπέρασμά του για τέλεση του εγκλήματος από «Γερμανοντυμένους έλληνες» εκτελώντας επιχείρηση εκκαθάρισης περιοχής από ΕΛΑΣίτες και ΕΑΜίτες κατά διαταγή του τότε στρατιωτικού Διοικητή Αττικής.
Ο κ. Πρόφης στη συνέχεια επικέντρωσε κυρίως στην κριτική του στα όσα ανέφερε η αείμνηστη Μαρία Γκίκα-Ρομπόκου στο βιβλίο της Οδοιπορικό Μνήμης για την ημέρα της Τραγωδία του Κορωπίου.
Η ομάδα των «5 ερευνητών» αντέκρουσε τις βασικές θέσεις και συμπεράσματα του κ. Θωμά Πρόφη αποκαθιστώντας την κρατούσα συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας περί τέλεσης του εγκλήματος από Γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός μετά από προσβολή μηχανοκίνητης δύναμης αποχωρούντων Γερμανών από αντιστασιακά τμήματα εφεδροελασιτών Κορωπίου & Γλυφάδας-Βούλας στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης την προηγούμενη ημέρα Κυριακή 8.10.1944.
Οι «5» υποστήριξαν με βάση την έρευνά τους, μεταξύ άλλων, ότι:
• Υπήρχαν τις ημέρες των γεγονότων ισχυρές και αξιόμαχες γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις στα Μεσόγεια και το Λεκανοπέδιο Αθηνών ικανές να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης καταστροφές.
• Δεν συγκροτήθηκε τελικά Τάγμα Ασφαλείας Μεσογείων στην περιοχή της Παιανίας ούτε μπόρεσε να εξοπλιστεί και είχε περιορίσει τη δράση του εντός Αθηνών (το ίδιο και η οργάνωση Χ που αμυνόταν στο Θησείο) ενώ δεν είχαν στρατόπεδο στην Παιανία τόσο η Στρατ.Δοίκηση Αττικής όσο και τα τάγματα ασφαλείας που να είχαν σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.
• Τα γεγονότα για την παραλαβή συμμαχικού οπλισμού στις ανατολικές ακτές της Αττικής έγιναν σε άλλες ημερομηνίες με συγκεκριμένα τμήματα υποδοχής και δεν έχουν σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.
• Από όλες τις μαρτυρίες που συνέλεξαν επιβεβαιώθηκαν βασικές υποθέσεις εργασίας αλλά και εκδοχές γεγονότων της ομάδας για γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις συμμετοχής ενώ παρότι κάποιοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συμμετείχαν και ντόπιοι δοσίλογοι, ως πληροφοριοδότες ή συνεργάτες της γερμανικής δύναμης με πιθανή συμμετοχή και σε ενέργειες λεηλασίας εκτίμησαν ότι πρέπει να ήταν μικρός αριθμός.
Από την έρευνά τους δεν προέκυψαν ακόμα σοβαρά στοιχεία τεκμηρίωσης για τη συμμετοχή συγκεκριμένων ντόπιων δοσιλόγων ή άλλων ατόμων αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μόνο υπόνοιες και μεταγενέστερες βεβαιότητες των μαρτύρων ότι απλά πρέπει να υπήρξαν.
• Τέλος, ήρθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα έγγραφα ελληνικής και γερμανικής δικογραφίας που δεν αφήνουν –σύμφωνα με την ομάδα των 5-περιθώριο αμφισβήτησης ότι οι βασικοί υπαίτιοι της καταστροφής του Κορωπίου ήταν Γερμανική Ναζιστική δύναμη πυρός ( στρατιωτική μονάδα με έδρα την Φιλοθέη ή μονάδα των SS δηλ. το 1ο Τάγμα στρατιωτικής Αστυνομίας του 18ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών με έδρα το Μαρούσι)με συγκεκριμένους αξιωματικούς (5 κατονομάζονται) και με πιθανή συμμετοχή σε άλλες δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μαζικών ναζιστικών εγκληματικών ενεργειών στο Αιγάλεω (Συνοικία Αγίου Γεωργίου, 29 Σεπτεμβρίου 1944) & το Πικέρμι (21 Ιουλίου 1944).
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα. Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών των σχολείων του Κορωπίου τιμήθηκε η 73η θλιβερή επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου τόσο στον μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου(επίσημη Δοξολογία) όσο και στην εκδήλωση (Επιμνημόσυνη Δέηση, Προσκλητήριο νεκρών, Κατάθεση Στεφάνου, Όρκος Μνήμης Δημοτικού Συμβουλίου, Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Ανάκρουση εθνικού ύμνου) στην πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Κοιμητήριο Κορωπίου.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε ομιλία στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου και κατέθεσε στεφάνι. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός και παρουσίασε η καΚάλια Κοτζιά, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Κρωπίας
Ποιοι συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις
Πολλοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλειος Λεβέντης (παρέστη στην Επιστημονική Ημερίδα), ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Πέτρος Φιλίππου (παρέστη στην Επιστημονική Ημερίδα), ο πρώην Δήμαρχος Κρωπίας Κωνσταντίνος Γκίκας (παρέστη σε όλες τις εκδηλώσεις), οι βουλευτές Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, εκπρόσωπος του βουλευτή ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο πρώην βουλευτής Νίκος Καντερές, η πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, E. Αρβανίτου-Πρεβεζάνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου Νίκος Γιαννάκος, οι αντιδημάρχοι, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, εκπρόσωποι, της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του ΚΕΦΣΚΥ, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορωπίου, ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και άλλων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής της Ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 ήταν:
Πρόεδρος, Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών,
Νικόλαος Γιαννάκος, πρόεδρος Δ.Σ Κρωπίας,
Ελένη Κωστίδη, γενική γραμματέας Δήμου Κρωπίας,
Καίτη Γώγου, φιλόλογος.
Την οργανωτική επιτροπή στελέχωσαν, ο Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Ανδρέας Ντούνης.