Την κατασκευή οργανωμένης πλαζ στην παραλία “Μαρίκες” προγραμματίζει η διοίκηση του Λιμένος Ραφήνας

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δρομολογεί ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της Ραφήνας “Νηρέας” για την προγραμματισμένη από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας στις 4 Μαίου 2017, διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση έκτασης 240 τ.μ. της παραλίας “Μαρίκες”, προκειμένου να κατασκευαστεί αναψυκτήριο 10 τ.μ. με 30 τ.μ. εξέδρες, τουαλέτες και ανάπτυξη ομπρελών/τραπεζοκαθισμάτων σε έκταση 200 τ.μ. “χωρίς περιορισμούς στη χρήση μουσικής και στο ωράριο λειτουργείας.”  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλογικού φορέα η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας σκοπεύει “να μετατρέψει τις Μαρίκες, μια παραλία που προστατεύεται από την ΅Ευρωπαϊκή νομαθεσία (92/43/2001) λόγω των”απολύτου προστασίας” οικοτόπου των αμμοθινών, ποσειδωνίας και θαλασσόκεδρων, σε μια ακόμη τουριστική πλαζ.” 

Ο Σύλλογος “Νηρέας” επικαλούμενη την έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αλλά και Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, επισημαίνει ότι “οικότοποι με αυτά τα χαρακτηριστικά σπανίζουν όχι στην Αττική μόνο, αλλά σε ολοκληρο το παράκτιο σύστημα της Ελλάδας και της Ευρώπης!”

“Προκειμένου λοιπόν ο ΟΛΡ να αυξήσει τα κέρδη του κατά 2000 € ετησίως, -τονίζεται στην ανακοίνωση- ο Ο.Λ.Ρ. παρακάμπτει τόσο την οικολογική αξία της παραλίας Μαρίκες, όσο και τη βούληση των κατοίκων και της πλειοψηφίας των επισκεπτών της, που τη διαλέγουν επειδή είναι μια ήσυχη, φυσική και “δωρεάν” παραλία, χωρίς τις συνηθισμένες “απολαύσεις” των οργανωμένων πλαζ.”

Η ανακοίνωση του εξωραϊστικού Συλλόγου καταλήγει:

“Δεν πρέπει να αφήσουμε να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια που οδηγούν στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος της παραλίας και στον περιορισμό των ελεύθερων (δωρεάν) χώρων για το κοινό. Η παραλία Μαρίκες σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ του 2001 χρήζει περισσότερης προστασίας και περιορισμού χρήσεων και όχι περισσότερης εκμετάλλευσης και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μέριμνα των ίδιων των αρχών.

Για αυτό το λόγο συγκεντρώνουμε επειγόντως υπογραφές διαμαρτυρίας μέχρι και τη Δευτέρα 1 Μαίου 2017, με αίτημα την ακύρωση του διαγωνισμού και την επανάληψή του αποκλειστικά για καντίνα που εξυπηρετεί τους λουόμενους μέχρι τη δύση του ηλίου και καλούμε όλους τους πολίτες, αύριο, Σάββατο 29 Μαίου 2017 και ώρες 12-2μμ να περάσουν από τα γραφεία του Συλλόγου (Σύρου 2- Πλατεία Νηρέα) προκειμένου να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας και να παραλάβουν κείμενα για συγκέντρωση υπογραφών.” (Τηλ.επικοινωνίας 6940276565, 6973409582)

 

Λίγα λόγια για τη γνωστή παραλία “Μαρίκες” της Ραφήνας

Σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρου από την Ραφήνα η παραλία Μαρίκες απλώνει την άμμο της στον όρμο σε μήκος 700 μέτρων. Τα βράχια που την περιβάλλουν την προστατεύουν από τους νοτιάδες αλλά την εκθέτουν στους βοριάδες. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των πρώτων αποπειρών μεταλλουργίας κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή. Το όνομά της το οφείλει στις αδερφές Χίλμπερτ που αγόρασαν μεγάλη έκταση στην περιοχή το 1920.