Μία από τις αξιολογικότερες πολιτικές εκδηλώσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή της Παλλήνης, η δημόσια συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθήνας, κ. Μιχάλη Σπουρδαλάκη με θέμα την “Συνταγματική Αναθεώρηση”, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημαρχείου Παλλήνης.
Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής.
Στην κατάμεστη αίθουσα ήταν πολίτες ενός ευρύτερου πολιτικού φάσματος και αυτοδιοικητικοί από τρεις δημοτικές παρατάξεις, πολλοί εκ των οποίων πήραν το λόγο και εξέθεσαν απόψεις και προβληματισμούς με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Παρόντες, ο πρ. Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Σπ. Κωνσταντάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κ. Σμέρος και η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Ε. Κουνενάκη, ο κ. Παν. Μερτύρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με τον συνάδελφό του στην ίδια παράταξη, κ. Γ. Καρατζά, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τ. Μπουντουβάς και η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Μίλια Κόπτη και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης, κ. Νίκος Παπανικολάου. Επίσης, η κ. Κ. Θεοχάρη, περιφερειακή σύμβουλος.
Ο ομιλητής κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με ένα καλά συγκροτημένο και δομημένο λόγο κράτησε ως το τέλος της εκδήλωσης -περίπου 3 ώρες- αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων απαντώντας με τεκμηριωμένη εμβάθυνση, σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από πολίτες και αυτοδιοικητικούς.
Αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα εξέλιξη του δημόσιου διαλόγου για την Συνταγματική Αναθώρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας, είπε χαρακτηριστικά, “οι πολίτες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον, τόσο για το Σύνταγμα όσο και για την επικείμενη αναθεώρησή του, ενώ κρίνουν ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια τόσο κρίσιμη, για το μέλλον και την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, διαδικασία.”
Έχουν κατανοήσει -επεσήμανε ο κ. Μ. Σπουρδαλάκης- απολύτως τη σημασία και τα διακυβεύματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τέλος, οι απαντήσεις και τα σχόλιά τους στις ανοικτές απαντήσεις και τα μέιλ που στέλνουν, μαρτυρούν ένα υψηλό επίπεδο δημοκρατικής ευθύνης και ωριμότητας”.
Μάλιστα, πρόσθεσε συμπερασματικά, ότι “η κοινωνία -και ιδιαίτερα εκείνα τα τμήματά της που είναι αποκλεισμένα από τους επίσημους θεσμούς συμμετοχής και κινούνται “κάτω από τα ραντάρ της εξουσίας”- αγωνιά να ακουστούν η φωνή και οι ανάγκες της.”
“Επίσης, η κοινωνία –κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου– ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, έχει παράξει μια εξαιρετικά ευρηματική και αποτελεσματική τεχνογνωσία κοινωνικής οργάνωσης και διαχείρισης των συλλογικών αναγκών, που εκτιμούμε ότι είναι χρήσιμη για τον αναθεωρητικό αλλά και τον κοινό νομοθέτη.
Αίσθησή μας είναι, ότι η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του διαλόγου και της διαβούλευσης και είναι απολύτως ώριμη και πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υπέρβαση της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικοθεσμικής κρίσης.”
Αναφερόμενος ο κ. Μ. Σπουρδαλάκης στην ευρεία προσέλευση πολιτών στην αίθουσα της εκδήλωσης, ειδικότερα στην ποιότητα του διαλόγου που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξήρε “το υψηλό επίπεδο όσων εκφράστηκαν για την Συνταγματική Αναθεώρηση ” τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “για μένα, η αποψινή συζήτηση μας ήταν από τις πλέον επιτυχημένες στο χρόνο που εξελίσσεται η δημόσια διαβούλευση…”
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των παρεμβάσεων εκ μέρους των παρισταμένων, είτε με την μορφή ερωτήσεων, είτε προτάσεων, αναδείχθηκε ένας μεγάλος όγκος ζητημάτων, όπως, η σχέση εκκλησίας και Κράτους, τα κοινωνικά δικαιώματα, η Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση,η τοπική αυτοδιοίκηση, η ανάδειξη του ΠτΔ και του ρόλου του στο πολιτικό σύστημα, κ.α.π.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ευθύμιος Κάρκας με παρακαθήμενους στο πάνελ τη Γραμματέα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης, κ. Μαρία Αμοργιανού και την κ. Μίλια Κόπτη κ