Για έλλειμμα δημοκρατίας στη διοίκηση του Δήμου & στη λειτουργία του Δ.Σ. εγκαλεί το Δήμαρχο Παλλήνης η ελάσσων μειοψηφία

Έλλειμμα δημοκρατίας τόσο στον τρόπο διοίκησης του Δήμου Παλλήνης όσο και στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καταλογίζει στο Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο, η δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας,  «Παρέμβαση για ένα άλλο Δήμο» μέσω δηλώσεων της δημοτικής συμβούλου, κ. Μίλιας Κόπτη. 

Η έγκληση του κ. Δημάρχου έγινε διαρκούσης της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την κ. Μίλια Κόπτη να ζητά εξηγήσεις επί δύο ζητημάτων  τα οποία,  εκτός της πολιτικής και ηθικής διάστασης που προσλαμβάνουν, συνιστούν και παραβίαση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έχει σημασία να  αναφερθεί ότι και για τις δύο εγκλήσεις, ο κ. Δήμαρχος, ουσιαστικά,  αποδέχθηκε τις ευθύνες του. 

Για την μεν πρώτη, περί λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθεί ψηφοφορία επί του αριθμού των  παρόντων κατά την έναρξη της συνεδρίασης  αλλά επί του πραγματικού αριθμού παρευρισκομένων κατά το χρόνο της ψηφοφορίας και για τη μη διενέργεια απολογισμού πεπραγμένων, δεσμεύθηκε ότι θα γίνει.

Η δήλωση της κ. Μ. Κόπτη

«Στην  συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου του Δ.Σ., θέσαμε εκ νέου το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας του, ο οποίος κατά τη γνώμη μας υποβαθμίζει τις διαδικασίες και την ουσιαστικοποίηση του θεσμού, θέτοντας δύο πολύ βασικά και επίκαιρα ζητήματα.     

Το πρώτο αφορούσε στο γεγονός ότι συστηματικά πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, και όχι μόνο, έρχονται στα δημοτικά συμβούλια  ώστε να καταγραφεί απαρτία, η οποία εκ του κανονισμού ισχύει μέχρι το τέλος, και παρότι μετά από λίγο αποχωρούν, στις ψηφοφορίες θεωρούνται παρόντες!  

Ξεκαθαρίσαμε ότι  η ψηφοφορία αφορά τους παρευρισκόμενους που πρέπει να καταγράφονται, ότι θα την ζητούμε να γίνεται ονομαστική και ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του. 

Γι αυτό άλλωστε στο προηγούμενο Δ.Σ., ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει την αναμόρφωση προϋπολογισμού  του ΝΠΔΔ, διότι δεν είχε πλειοψηφία.  

Το δεύτερο αφορούσε στο άρθρο 13 παρ. 1 του κανονισμού, που προβλέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με 15 τουλάχιστον μέρες νωρίτερα γνωστοποίηση, ειδική ετήσια δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ,. όπου καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς του δήμου, με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ότι αφορά την διοίκηση του δήμου, την εφαρμογή του  ετήσιου προγράμματος και την οικονομική κατάσταση. 

Στην ερώτηση μου γιατί ούτε τώρα, ούτε ποτέ η διοίκηση κάλεσε σε τέτοια συνεδρίαση,  ο Δήμαρχος αποφεύγοντας να αναφερθεί στο παρελθόν, απάντησε ότι λόγω φόρτου το έχουν καθυστερήσει και πρέπει να το προγραμματίσουν.  

Αναμένουμε λοιπόν και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση της ουσιαστικής λειτουργίας του Δ.Σ, έχοντας την πεποίθηση ότι ο νέος νόμος για την Τ.Α. που έρχεται, θα προσδώσει άλλο χαρακτήρα στον θεσμό και με σύστημα απλής αναλογικής αλλά και με εξάλειψη του δημαρχοκεντρισμού.»    

Μίλια Κόπτη