Άνοιξε προοπτικές για το Δήμο Λαυρεωτικής το διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο

Δημήτρης Λουκάς & Θάνος Βούρδας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Επιχειρηματικό Συνέδριο με θέμα «Επενδύοντας στη Λαυρεωτική» που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαυρεωτικής, η ΔΑΝΕΤΑΛ και η ΔΕΥΑΤΗΛ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής. 

Στόχοι του Φόρουμ ήταν:

Η κατάθεση και η εξειδίκευση πρακτικών προτάσεων για την ανάπτυξη της Λαυρεωτικής με έργα και υποδομές ειδικού χαρακτήρα άμεσης προτεραιότητας, που θα ενισχύσουν την τοπική οικνομία , θα αξιοποιήσουν τα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα συμβάλουν στην αξιοποίηση της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού, του φυσικού περιβάλλοντος, των υποδομών και της επιχειρηματικότητας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η ανάδειξη σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας ως θεμελιώδης συνιστώσα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η ανάδειξη των επενδυτικών σχεδίων του Δήμου Λαυρεωτικής, για τα οποία αναζητείται ήδη και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ συμμετείχαν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δημόσιοι – ιδιωτικοί επιχειρηματικοί – επιμελητηριακοί – ακαδημαϊκοί φορείς , καταθέτοντας χρήσιμες πρακτικές προτάσεις και επισημάνσεις.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κκ: Σκουρολιάκος Πάνος, Αθανασίου Νάσος, Βορίδης Μάκης, Μπούρας Θανάσης, Χριστοφιλοπούλου Εύη και Κατσίκης Κώστας.


Θεματολογία του Συνεδρίου:

Λιμάνι Λαυρίου και Υποδομές, Λαυρεωτική και Κυκλική Οικονομία, η Λαυρεωτική ως «Έξυπνος Δήμος», Εξοικονόμηση Ενέργειας/Οδοφωτισμός, Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας: Κίνητρα- Προοπτικές, Χωροταξικός και Πολεοδομικό Σχεδιασμός στη Λαυρεωτική για Επενδύσεις, Τουρισμό και Αειφορία, Προοπτικές Real Estate, Οδικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο και Logistics, Αξιοποιώντας μια μοναδική Πολιτισική Κληρονομιά.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς που ήταν ομιλητής σε τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου τόνισε:

«Μέσα από τέτοιες ανοικτές, δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες με τεκμηριωμένες προτάσεις και σαφείς σχεδιασμούς, συνομολογούν πολίτες και Δημοτική Αρχή με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο τη νέα «Κοινωνική Συμφωνία», ενώ σε άλλο σημείο σχετικά με την τοπική ανάπτυξη ανέφερε ότι: «είμαστε αποφασισμένοι να μην επικαλούμαστε διαρκώς τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, παραμένοντας μοιραίοι, άβουλοι και ανενεργοί.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην γενικολογούμε εξαπατώντας και αυταπατώμενοι ότι δήθεν η ανάπτυξη θα έρθει χωρίς οργανωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένο επενδυτικό περιεχόμενο, χωρίς την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αναθέτουμε στην κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση, αλλά σε συνεργασία μαζί τους, να συγκροτήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο.»

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας κος. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός τόνισε το ενδιαφέρον του για το λιμάνι του Λαυρίου, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου το Λιμάνι να φιλοξενήσει τον τομέα της κρουαζιέρας και περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη η οποία εξέφρασε την έμπρακτη στήριξη του ΥΠ.ΠΟ. σε δράσεις ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Λαυρεωτικής.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Θάνου Βούρδα που μεταξυ άλλων επεσήμανε ότι: «Υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού στην Λαυρεωτική. Το Λαύριο μπορεί να είναι πηγή ανάπτυξης σε ένα ολιστικό σχέδιο για την περιοχή».

Από την Περιφέρεια Αττικής παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου. Στο λόγο του σημείωσε, πως η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε δεκάδες έργα ανάπτυξης, υποδομών και πολιτισμού και στέκεται κοντά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου, ώστε να υλοποιηθεί ένα όραμα δεκαετιών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΝΕΤΑΛ κος Χάρης Ζαγουρής στην ομιλία του ανέφερε ενδεικτικά πως: «Η Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ. θα προχωρήσει στην ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των κοινόχρηστων χώρων και των ακινήτων της με στόχο την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την δημιουργία ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της ΔΕΥΑΤΗΛ κος Αντώνης Κωστάλας δήλωσε ότι: «Το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.A.ΤΗ.Λ. είναι συνεχές και αποτελεί για όλους εμάς όχι απλό καθήκον αλλά ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην τοπική μας κοινωνία».

Χαιρετισμό και ομιλία έκανε επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Πελέκης.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς στη λήξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Forum ευχαρίστησε το γραφείο A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία και την βασική συντονίστρια κυρία Άντα Σεϊμανίδη, τους φορείς και τους ομιλητές που κατέθεσαν τις προτάσεις τους.