Reuters: Η ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση δημοσιογράφου

Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ είπε στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ότι η υπηρεσία είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο πηγές παρούσες στη συνεδρίαση της επιτροπής, μεταδίδει σήμερα το Reuters.  

Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε την καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους εμπόρους spyware και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε στην επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ που εργάζεται για το CNN Greece, δήλωσαν στο Reuters δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση.

«Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε στο Reuters βουλευτής από τους παρών στην ακρόαση, υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί του το Reuters.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το εμπορεύονται. «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», είπε ο Γ. Οικονόμου.

«Χωρίς να περάσουμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», προσέθεσε.

Το Reuters αναφέρει ότι τον Απρίλιο εισαγγελέας διέταξε έρευνα μετά την καταγγελία του Θ. Κουκάκη ότι το κινητό του παρακολουθούνταν.

Και προσθέτει ότι πέρυσι όταν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις προσώπων αναφέρθηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής, συμπληρώνει το δημοσίευμα του Reuters και προσθέτει ότι μετά την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη, αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση.

Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας στις δημοκρατίες αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση για να είναι πιο διαφανείς, μεταξύ άλλων από νομοθέτες που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις και να βελτιώσουν την κατάσταση, καθώς και την ανησυχία του κοινού για την παρακολούθηση από τις αρχές.

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης

Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατέθεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, με την οποία ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η ελληνική νομοθεσία που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (4790/2021) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

Οι λόγοι της προσφυγής του κ. Κουκάκη αναφέρονται σε έξι σημεία της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στην απουσία ορισμένου ορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και των κατηγοριών των πολιτών που μπορεί να αποτελέσουν υποκείμενα παρακολούθησης, στην έλλειψη ανώτατου ορίου διάρκειας της παρακολούθησης, στην έλλειψη ενημέρωσης του θιγόμενου πολίτη όταν έχει παύσει η παρακολούθηση, στο νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο και στα μέσα παρακολούθησης, αλλά και στην καταστροφή των συλλεχθέντων στοιχείων και στον έλεγχο διατήρησης τους και τέλος, στην απουσία οποιασδήποτε ένδικης προστασίας απέναντι σε μια τυχόν παράνομη ή καταχρηστική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Κεσσέ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τον κ. Κουκάκη, τα σημεία αυτά «αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να επιτρέπεται η άρση απορρήτου ενός πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Είναι γεγονός ότι το ΕΔΔΑ έχει διαπιστώσει παραβίαση του αρ. 8 της Σύμβασης σε περιπτώσεις όπου η νομοθεσία του κράτους μέλους προέβλεπε πολλές περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 2225/1994.

Γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα μελετήσει διεξοδικά την υπόθεση και θα διαπιστώσει ότι πράγματι υφίστανται σοβαρά κενά στην ελληνική νομοθεσία», κατέληξε.