Τ. Θεοδωρικάκος: Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας για πιο ασφαλείς γειτονιές

Την προώθηση “μιας μεγάλη μεταρρύθμισης για τον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους – Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων και πόρων σε δήμους και περιφέρειες”, προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι, θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία.

«Θα αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, και θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία», λέει, χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός», Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 37 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» ενώ αναμένεται να αποδεσμευτούν επιπρόσθετα κονδύλια.

Είπε ότι οι Δήμοι που επλήγησαν θα έχουν προτεραιότητα στην ένταξη προτάσεων που θα καταθέσουν για έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πρόσθεσε:

«Έχουμε χρέος να δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης πολλών περιοχών της χώρας και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να είναι καθοριστικός».

Σχετικά με τα τα επόμενα βήματα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνει ότι, «στρατηγική μας ο καινοτόμος μετασχηματισμός του Δημόσιου και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας ένα αποτελεσματικό κράτος με ψηφιακές υπηρεσίες, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, προς όφελος όλων των πολιτών.

Σε αυτή τη λογική προωθούμε»:

  • Την Ψηφιοποίηση στο ΑΣΕΠ και νέο τρόπο προσλήψεων με γραπτές εξετάσεις επιδιώκοντας να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία δίνοντας αληθινή ελπίδα και στους νέους ανθρώπους.
  • Για πρώτη φορά γίνεται πράξη ο τετραετής και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στις πελατειακές ιδιοτέλειες
  • Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τη ρύθμιση για αδήλωτα τετραγωνικά, απ’ την οποία οι πολίτες γλύτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα και τέλη και το κράτος και η αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν επί πλέον πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο.
  • Προχωρούμε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προηγουμένως ανέφερα.
  • Θεσμοθετούμε την τηλεργασία στο Δημόσιο
  • Ενεργοποιούμε την πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Βάζουμε τάξη στην χορήγηση ιθαγένειας η οποία πλέον θα δίνεται μετά από γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου με ταχύτητα και διαφάνεια