ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρουν θέση τα «προοδευτικά κόμματα» στην πρόταση Τσίπρα για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα «προοδευτικά κόμματα» καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρουν θέση επί της πρότασης Τσίπρα για την διαφανή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη είχε υπενθυμίσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ότι εκκρεμεί η συζήτηση επί του θέματος στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευτεί αυτό να γίνει άμεσα, αλλά τελικώς πέρασαν 5 μήνες.

Ως εκ τούτου με την επιστολή της ζητούσε ο προγραμματισμός της εν λόγω συνεδρίασης να γίνει άμεσα, πριν λήξουν οι εργασίες της Βουλής για το καλοκαίρι.

Έτσι, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη ΝΔ να απορρίπτει την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (οπότε η πρόταση δεν οδηγείται καν στην Ολομέλεια για ψηφοφορία).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει αφενός τον χειρισμό από πλευρά προέδρου της Βουλής, αφετέρου τη στάση της ΝΔ και της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα καλεί τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

«Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, διότι τους προορίζει για τις λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Παράλληλα, στην απεύθυνσή του προς τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης θέτει το ερώτημα: «Σε μια στιγμή που η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, είναι καιρός να πάρουν όλοι θέση. Θα στηρίξουν τη διαφάνεια ή θα ανεχτούν την αδιαφάνεια»;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει. Προφανώς αυτή την απόφαση την είχαν λάβει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Η σπουδή όμως του κ. Τασούλα να τη φέρει τέλη Ιουλίου εν κρυπτώ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει στα ψιλά η στάση της, για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα να υποστηρίξει.

Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, διότι τους προορίζει για τις λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους, ειδικά όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θεωρούνται “καλή πρακτική”.

Καλούμε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, βάσει του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλή, για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με την προσθήκη σχετικής διάταξης στο άρθρο 44 που θα προβλέπει τη σύσταση “Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027”.

Σε μια στιγμή που η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, είναι καιρός να πάρουν όλοι θέση. Θα στηρίξουν τη διαφάνεια ή θα ανεχτούν την αδιαφάνεια; Θα επιλέξουν το δρόμο της υπευθυνότητας ή των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων; Θα προτάξουν το δημόσιο συμφέρον ή θα κλείσουν το μάτι στις λίγες επιχειρηματικές οικογένειες που περιμένουν να μοιραστούν τα κονδύλια»;