Ύφεση της τάξεως 6% σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προβλέπει δραματική ύφεση 7,6%, στην οποία θα περιπέσει η διεθνής οικονομία εάν ξεσπάσει νέο κύμα κορωνοϊού εντός του 2020 – πρόκειται για τη δραματικότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών.

Διαφορετικά, η ύφεση θα είναι της τάξεως του 6% (έναντι 5,2% που προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα).

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η πανδημία κατατρώγει την παγκόσμια οικονομία, εξ ου και οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Εάν το πράξουν, τότε η οικονομική και κοινωνική βλάβη θα είναι μακρόχρονη. Με το καλό σενάριο του 6% εκτιμάται πως θα υπάρξει ανάκαμψη περίπου στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2021.

Ωστόσο, ούτως ή άλλως, σε αυτές τις συνθήκες, το να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην κανονικότητά της είναι πολύ δύσκολο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει βελτίωση, η οποία θα έχει το σχήμα V, διότι συνεχίζεται η άρση των περιορισμών, με κάποιους κλάδους να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν.

«Εντούτοις, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η διασκέδαση καθώς και άλλοι κλάδοι δεν θα λειτουργήσουν όπως πριν, και η εκτίναξη θα γίνει άμεσα, αλλά το να επανέλθουν όπου ακριβώς ήταν, είναι δυσκολότατο», προσθέτει.

Ειδικότερα, φέτος η αμερικανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει άνω του 7% ύφεση εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού και 9% η Ευρωζώνη. Στη δε περίπτωση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, η κάμψη θα ξεπεράσει το 11%, και θα είναι η χειρότερη όλων εντός του ΟΟΣΑ.

Επιπροσθέτως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Βρετανία διατρέχει τον κίνδυνο μεγάλου πλήγματος στο εμπόριο και στην απασχόληση, εάν δεν συνάψει συμφωνία εξόδου της με την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους ή δεν παρατείνει τη μεταβατική περίοδο.