Ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης της οικονομίας και της δεινής θέσης μεγάλου αριθμού πολιτών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

  • 214.000 δηλώσεις Φ.Π.Α. δεν υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο .
  • 1,3 δισ ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα κυρίως από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2010 και από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2012.
  • Τα 1,3 δισ. € ληξιπρόθεσμα προστιθέμενα στα 55,3 δισ ευρώ των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η/12/2012 απογειώνουν τις οφειλές προς το δημόσιο στα 56,6 δις €
  • Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μόλις τα 432 εκατ. ευρώ. κατάφεραν οι Εφορίες να εισπράξουν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Άλλα στοιχεία ενδεικτικά της όλης κατάστασης που σήμερα χαρακτηρίζει την οικονομία μας:

Με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 18 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 330 και άλλοι 85 προσωρινοί έλεγχοι όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 85, ενώ όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και στα άτομα μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 58 έλεγχοι, όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 1.200.

Οι δείκτες αδυναμίας πληρωμής φόρων είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθούν, εάν λάβει κανείς υπόψιν το ότι τα φορολογικά βάρη το 2013 θα αυξηθούν περαιτέρω. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι Έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της κλίμακας με το μεγαλύτερο βάρος στις οικογένειες, λόγω της μείωσης ή κατάργησης φοροαπαλλαγών.

Στην Ελλάδα φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 43% του εργασιακού κόστους, ενώ προηγείται η Γαλλία με 43,1%. Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 26,1% και στη Γερμανία 34,2%.

Η γκρίζα εικόνα συμπληρώνεται από την έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση των πιο φτωχών ευρωπαϊκών χωρών, μένοντας πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αφορά στο 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24%