Εντός δέκα ημερών από την υποβολή δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος και χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας, θα πρέπει να αποδίδονται στις εφορίες τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Σε έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».
Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νόμιμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών και επισημαίνει ότι για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.