Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος το ρεπορτάζ της έγκυρης περί των οικονομικών θεμάτων ιστοσελίδας euro2day που αναρτήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου υπό τον τίτλο “Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση ETE-Eurobank”. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος κ. Χρ. Κίτσιος παραθέτει πληροφορίες από ετερόκλητες κατευθύνσεις οι οποίες, όμως, συμπίπτουν στην ίδια εκτίμηση. Ότι η τρόϊκα, ασκώντας το ρόλο του ουσιαστικού “κυβερνήτη” της χώρας πιέζει την κυβέρνηση για ματαίωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ομίλων. Αξίζει να τύχει της προσοχής το άρθρο δεδομένου ότι “ομφαλοσκοπεί” ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως πλέον με την εξέλιξη της οικονομίας και κυρίως με το εξελισσόμενο πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης των Τραπεζών στη χώρα μας.
Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα αλλά αν επιθυμείτε να το διαβάσετε απευθείας από το euro2day πατήστε στο link http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/767568/Article.aspx για “μετακομίσετε” στην ιστοσελίδα.
“Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση ETE-Eurobank”
Του Χρ. Κίτσιου
Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται αρμόδιοι υψηλόβαθμοι ελληνικοί παράγοντες, επιδιώκοντας να «αποκρούσουν», με κάθε τρόπο την πρόθεση της τρόικας να μπλοκάρει την εν εξελίξει συγχώνευση Εθνικής – Eurobank.
Όπως διαμηνύουν άπαντες στην ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και κύκλων του Μαξίμου, η συνέχιση και ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» για την οικονομία γενικότερα, αλλά και για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, έτσι όπως έχει σχεδιασθεί, με την αποδοχή μάλιστα ή και τις υποδείξεις της… τρόικας.
«Η οποιαδήποτε αλλαγή, στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, και με το προηγούμενο της Κύπρου να βαραίνει την Ελλάδα, θα κλονίσει καίρια την εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς, αλλά και την προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του deal ΕΤΕ- Eurobank αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους, κύκλοι της Εθνικής τονίζουν ότι η διαδικασία συγχώνευσης με την Eurobank συνεχίζεται κανονικά, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε τόσο ώριμο στάδιο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να «παγώσει» και ακόμη πιο δύσκολο πρακτικά να αναιρεθεί ή να αντιστραφεί.
Ομοίως, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το τραπεζικό τομέα και τις αρμόδιες αρχές διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι οι αντιρρήσεις της τρόικα θα καμφθούν και η νομική συγχώνευση Εθνικής- Eurobank θα προχωρήσει κανονικά όπως και η ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου σχήματος.
Δεν αγνοούν, ωστόσο, ότι με δεδομένο τον έλεγχο του ΤΧΣ από τους δανειστές, η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη συναίνεση τους.
Που εδράζεται η αλλαγή στάσης της τρόικας
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η τρόικα, εν όψει της νέας επίσκεψής της στην Αθήνα ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank, και διατύπωσε την άποψη να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά από το ΤΧΣ οι δύο τράπεζες. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πρακτικά ότι η συγχώνευση ακυρώνεται και οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες με βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.
Οι ενστάσεις της τρόικας εστιάζονται στο μεγάλο μέγεθος του σχήματος Εθνικής- Eurobank, τόσο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, όσο και σε σχέση με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής της, αλλά και την ενδεχόμενη δυσκολία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Το ενεργητικό της Εθνικής μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ πλησιάζοντας το ΑΕΠ της χώρας (περίπου στα 190 δισ. ευρώ), οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 118,3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 89,5 δισ. ευρώ.
Η τρόικα διατυπώνει ενδοιασμούς για το ειδικό βάρος που αποκτά η Εθνική σε σχέση με το μέγεθος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, και τους κινδύνους που αυτό εμπερικλείει καθώς αποκτά μέγεθος «too big to fail», σε μια περίοδο που ο κεντρικός σχεδιασμός της Ευρωζώνης φαίνεται να αποσκοπεί στον περιορισμό του φαινομένου των πολύ μεγάλων τραπεζών, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της έδρας τους.
Οι ανησυχίες της αφορούν και στην επόμενη ημέρα, καθώς, αν η ΕΤΕ δεν βρει ιδιώτες για να καλύψουν το 10% θα κρατικοποιηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν επενδυτές εν συνεχεία, που θα αγοράσουν μια τράπεζα με τόσο μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με το ΑΕΠ.
Ο ρόλος της κυπριακής «διάσωσης» και οι ελληνικές αιτιάσεις
Πρόκειται για αλλαγή στάσης από πλευράς τρόικα που συνιστά στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η οποία επήλθε με ένταση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και το νέο «μοντέλο» ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών το οποίο υιοθετήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και του βασικού μετόχου της Eurobank, της οικογένειας Λάτση, ήταν γνωστή από τον περασμένο Σεπτέμβριο θυμίζουν εγχώριοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι η τρόικα είχε όλο το χρόνο να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της νωρίς, παγώνοντας το deal στα σπάργανά του. «Τώρα είναι μάλλον αργά καθώς μια τέτοια κίνηση θα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς, ιδιαίτερα μετά από όσα συνέβησαν στην Κύπρο και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ», σημειώνουν οι ίδιοι.
Η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να δείξει σθεναρή στάση στο θέμα, επιμένοντας στην ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης. Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων στις διαδοχικές συσκέψεις που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα να επιμείνει στη θέση της ότι το deal πρέπει να ολοκληρωθεί, επικαλούμενη την επίπτωση που μπορεί να έχει η ακύρωσή του στην ελληνική οικονομία, και τις τεράστιες νομικές περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η διακοπή των διαδικασιών συγχώνευσης και η ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο αναζητούνται λύσεις σε επιμέρους αιτιάσεις της τρόικας όπως στην μείωση του ανταγωνισμού, στη δυσκολία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ του νέου ομίλου, αλλά και στη μείωση των παικτών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μικρότερου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες θα χρειασθεί να εξυγιανθούν.
Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει ολοκληρώσει προαιρετική δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Eurobank αποκτώντας το 85% του μετοχικού της κεφαλαίου, με έκδοση περίπου 300 εκατομμυρίων νέων μετοχών που δόθηκαν ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Eurobank που αποδέχθηκαν την πρόταση.
Η δημόσια πρόταση και το αποτέλεσμά της έχουν εγκριθεί από όλες τις θεσμικές αρχές και ενδεχόμενη ανατροπή θα επίσυρε σοβαρότατες νομικές συνέπειες. Ωστόσο, αν η τρόικα επιμείνει στην θέση της για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών τότε το ΤΧΣ θα καλύψει τις αυξήσεις και των δύο και θα γίνει ο βασικός μέτοχος δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων.
Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της ΕΤΕ στην Eurobank θα υποστεί σημαντικό dilution.