Δάνεια: η μείωση των επιτοκίων εντός του 2014, οδηγεί σε μείωση των δόσεων σε στεγαστικά & καταναλωτικά με κυμαινόμενο επιτόκιο

Tη δυνατότητα να μειώσουν τη δόση τους, σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς το 2014 αναμένεται ότι θα είναι η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του ευρώ.

Όπως φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει στα τρέχοντα, χαμηλά επίπεδα το βασικό επιτόκιο. Υπάρχουν μάλιστα και αναλυτές που εκτιμούν ότι ο «σούπερ Μάριο» είναι διατεθειμένος ακόμη και να «ψαλιδίσει» περισσότερο το κόστος του χρήματος, φέρνοντας το στο απόλυτο μηδέν, δηλαδή σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Οι πρόσφατες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ ελάφρυναν εκείνους που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και «έσπρωξαν» προς τα κάτω τις υπόλοιπες χορηγήσεις ενώ το «πάγωμα» τουλάχιστον των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ΕΚΤ διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ποιοι κερδίζουν

Η νέα τάξη πραγμάτων στο τραπεζικό τοπίο ελαφρύνει κατά αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ το μήνα τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών. Την ίδια στιγμή, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Για παράδειγμα, για ένα καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ για 5 χρόνια με επιτόκιο 13% η αρχική δόση είναι 455 ευρώ. Αν μέσω κάποιας ρύθμισης οφειλών το επιτόκιο μειωθεί σε 7%, η δόση πέφτει στα 396 ευρώ – δηλαδή ο δανειολήπτης γλιτώνει σχεδόν 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ κάθε χρόνο.

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα οφέλη σε περίπτωση μείωσης του επιτοκίου σε στεγαστικό δάνειο. Κυρίως στις περιπτώσεις όπου παλιά δάνεια με σταθερό επιτόκιο μετατρέπονται σε κυμαινόμενο, η διαφορά μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 2 μονάδες (π.χ. από το 5,5% στο 3,5%). Η μείωση αυτή για ένα 25ετές δάνειο των 200.000 ευρώ μεταφράζεται σε κέρδος της τάξης των 225 ευρώ ανά μήνα ή 2.700 ευρώ σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες διαθέτουν μια σειρά νέων προϊόντων και λύσεων για αναχρηματοδότηση οφειλών, επιτρέποντας στους πελάτες τους να μειώσουν τη δόση τους ακόμη και στο μισό.

Παράλληλα, και οι ίδιες οι τράπεζες παίρνουν ανάσα από το φθηνότερο χρήμα, καθώς αναγκάζονται να αντλούν από την ΕΚΤ, τα μικρότερα επιτόκια σημαίνουν ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να αυξάνει.

Χαμένοι οι καταθέτες

Στην αντίποδα, χαμένοι βγαίνουν οι καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για τα χρήματά τους να μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, με δυσκολία θα βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 2% με 2,5% ενώ ακόμα και για μεγαλύτερα ποσά το ονομαστικό επιτόκιο δύσκολα θα ξεπεράσει το 3%.

Για το λόγο αυτό, αρκετοί αναλυτές και χρηματιστές προτείνουν στους πελάτες τους επενδύσεις με αυξημένο ρίσκο αλλά και υψηλότερες προοπτικές απόδοσης.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το «φθηνό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο διατηρείται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν εύθραυστη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με χαμηλά επιτόκια. Εντούτοις, ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχουν στελέχη της αγοράς που εκτιμούν ότι οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να προκαλέσουν «τριγμούς» στο τραπεζικό σύστημα, αναγκάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν –έστω και πρόσκαιρα- τα επιτόκια προκειμένου να αποφύγουν φαινόμενα «μετανάστευσης» καταθέσεων, όπως αυτά που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εκλογές.