Από 1η Ιουλίου η Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2025.    

Το μέτρο, που στοχεύει στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της απάτης στον ΦΠΑ, 7 τζίρο κάθε επιχείρησης.

Ένα μέτρο με χρονικό ορίζοντα και δυνατότητα επέκτασης

Σύμφωνα με την απόφαση, το ειδικό καθεστώς θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, με τη δυνατότητα παράτασης, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την ελληνική πλευρά. Για την παράταση απαιτείται σχετική έκθεση που θα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Σε περίπτωση που θεσπιστεί ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν το 2027, το εθνικό καθεστώς θα πάψει να ισχύει.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει με επιστολή της προς την Κομισιόν την έγκριση για την παρέκκλιση από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ώστε να καθιερώσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλες τις διατραπεζικές επιχειρηματικές συναλλαγές (B2B).

Τι είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Πρόκειται για την ψηφιακή ανταλλαγή παραστατικών —τιμολογίων, πιστωτικών σημειωμάτων, εντολών αγοράς κ.ά.— μεταξύ επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων ή δημοσίων φορέων. Δεν περιορίζεται μόνο στην αποστολή τιμολογίων αλλά αφορά τη συνολική ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Τα βασικά οφέλη του μέτρου

Η μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις:

  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Μειώνει τα λάθη και τις παραλείψεις στις υποβολές ΦΠΑ και εντοπίζει γρηγορότερα περιπτώσεις κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης.
  • Προ-συμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ: Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
  • Ενίσχυση της πλατφόρμας myData: Ταχύτερη ροή ποιοτικών δεδομένων ενισχύει τη φορολογική διοίκηση στον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσης.
  • Μείωση κόστους και γραφειοκρατίας: Αν και αρχικά οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, αυτό αναμένεται να εξισορροπηθεί από την εξοικονόμηση που προσφέρει η ψηφιοποίηση.

Εξαιρέσεις και περιορισμοί

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης δεν αναιρεί το δικαίωμα του πελάτη να ζητά έντυπο τιμολόγιο, ιδιαίτερα στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Επίσης, έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετατόπιση της απάτης σε άλλους τομείς ή κράτη μέλη, ούτε απώλεια εσόδων για την Ένωση.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η χώρα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση της οικονομικής της λειτουργίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη φορολογική δικαιοσύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.