ΑΑΔΕ: Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα 3,3 δισ. € το α’ τρίμηνο του ’22

Στα 790 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι νέοι απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με πέρυσι που ανέρχονταν σε 626 εκατ. ευρώ.  

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το α΄ τρίμηνο του έτους το νέο ληξιπρόθεσμο που προστέθηκε ανήλθε σε 3,32 δισ. ευρώ από 2,16 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 53,7%.

Η παραπάνω αύξηση ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του 2021, λόγω της πανδημίας, που οδήγησε με τη σειρά της σε μείωση των βεβαιωμένων φόρων, περιορισμό των εσόδων αλλά και περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις του Μαρτίου ανήλθαν σε 246εκ. € το 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 169εκ € , σημειώνοντας αύξηση 46%.

Εν τωμεταξύ, το εναρκτήριο «λάκτισμα» για τον «μαραθώνιο» πληρωμής φόρων 6,53 δισ. από όλους τους φορολογούμενους έως τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο «εφιάλτης» για τους εκατομμύρια φορολογούμενους από τα τέλη Μαΐου έως και τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει τέλος, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξοφλούνται «τσουχτεροί» λογαριασμοί στην εφορία, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά πλέον με το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων σε καύσιμα, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.