“Χαράς Ευαγγέλια” οι οινοπαραγωγοί! Το ΣτΕ ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

“Χαράς Ευαγγέλια” για τους οινοπαραγωγούς της χώρας και ειδικότερα -σε ότι μας αφορά- για την περιοχή των Μεσογείων.Το ΣτΕ με την απόφαση 1734 της 3ης Σεπτεμβρίου 2018 ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί -οινοκτόνο φόρο τον αποκαλούσαν οι παραγωγοί- ο οποίος επιβλήθηκε το 2015. 

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μία τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα λίγα τελευταία χρόνια, περίπου 450.000 τόνοι σταφύλι διακινούνται παράνομα, πράγμα που σημαίνει ότι τζίρος της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια παραγωγή, το 2017 μειώθηκε κατά 4,67% στα 2,46 εκατ. εκατόλιτρα (HL) ήτοι 246 εκατ. λίτρα έναντι 258 εκατ. λίτρα το 2016.

Σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας, το 2008, η ελληνική παραγωγή κρασιού άγγιζε τα 386 εκατ. λίτρα με την πρώτη μεγάλη πτώση να καταγράφεται ένα χρόνο αργότερα, στα 336 εκατ. λίτρα.