Ρεκόρ ισοβιτών στις ελληνικές φυλακές

Το μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 12.912 κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, οι 1.000 εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κλπ) κυμαίνεται μόλις σε μερικές δεκάδες.

Η επιβολή ισοβίων ως ανώτατη ποινή για σωρεία αδικημάτων τα τελευταία χρόνια, έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των ισοβιτών, ενώ το ζήτημα απασχολεί και προβληματίζει συστηματικά την πανεπιστημιακή και νομική κοινότητα. Ειδικότερα, έγκριτοι νομικοί και καθηγητές έχουν πολλές φορές επισημάνει, ότι η ανώτατη ποινή δεν μπορεί παρά να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις εγκληματικότητας και για πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ.
Εν όψει των ανωτέρω, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του νέου Ποινικού Κώδικα προς ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο Κώδικα επιχειρείται εκσυγχρονισμός του ποινικού κολασμού, καθώς –μεταξύ άλλων- προβλέπονται περιορισμοί και εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου για επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης, καθώς και μείωση των μεγίστων ορίων ποινής για τα κακουργήματα.