Κορωνοϊός:  συμβόλαιο αξίας 456 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίου

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ. Την έναρξη κλινικών δοκιμών για εμβόλιο κατά του ιού COVID-19 τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε χθες η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson.    

Εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, η εταιρεία σχεδιάζει να δώσει το εμβόλιο στην κυκλοφορία, για επείγουσες περιπτώσεις, στις αρχές του 2021.

Η πολυεθνική με έδρα το Νιου Μπράνσουικ του Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε εκδοχή εμβολίου από πολλά προσχέδια τα οποία εξέταζε από τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο την παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων για παγκόσμια χρήση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε ήδη, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, συμβόλαιο αξίας 456 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο ανάπτυξης εμβολίου, παρότι η Johnson & Johnson, σε αντίθεση με άλλες φαρμακευτικές, δεν έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

Η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου θα είναι της τάξεως των 500 δισ. δολαρίων, επιπλέον της επένδυσης της εταιρείας.

Η Johnson & Johnson ευελπιστεί να εγκαινιάσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του COVID-19 σε εθελοντές το αργότερο μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο και αναμένει να έχει λάβει προσωρινή άδεια κυκλοφορίας του, που θα επιτρέπει την επείγουσα χορήγησή του, στις αρχές του 2021.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα «σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις συνήθεις πρακτικές ανάπτυξης και κυκλοφορίας εμβολίων».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και η εταιρεία Johnson & Johnson συμφώνησαν να δαπανήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις κλινικές δοκιμές γύρω από το εμβόλιο.

Η αμερικανική πολυεθνική θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες στην παρασκευή εμβολίων, αφιερώνοντας επιστημονικά μέσα, προσωπικό και υποδομές σε όλον τον κόσμο, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευθεί να αφιερώσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιιικής αγωγής κατά του κορωνοϊού.

Η αναζήτηση εμβολίου έχει προχωρήσει και από άλλες εταιρείες σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα.

Στα μέσα Μαρτίου, η εταιρεία Moderna της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σιάτλ στις ΒΔ ΗΠΑ.

Spiroulina PLATENSIS ... το όπλο της φύσης για την τριχόπτωση!