Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό, σημαντικοί οργανισμοί μας θυμίζουν ότι η πανδημία του πνιγμού είναι διαχρονική και εισηγούνται απλές συμβουλές για την προστασία των πολιτών.
Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της εν μέσω της πανδημίας του covid-19, ταυτόχρονα εισερχόμαστε στην θερινή περίοδο.
Με τετραπλάσιους θανατηφόρους πνιγμούς ετησίως από όσους έχουν καταγραφεί από τον κορωνοϊό ως τώρα, η Διεθνής Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό (15 Μαΐου) είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι ο πνιγμός αποτελεί μια κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου.
Η χώρα μας κατατάσσεται 5η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών (Eurostat 2016) και 39η σε σύνολο 119 χωρών (World Health Organization 2014).
Μια σειρά οργανισμών που υπηρετούν την δημόσια υγεία άμεσα ή έμμεσα, ένωσαν την φωνή τους για να ευαισθητοποιήσουν έγκαιρα τους πολίτες και να υπενθυμίσουν βασικές συμβουλές που μπορούν να προστατεύσουν από πνιγμό και άλλους τραυματισμούς μέσα ή γύρω από τον νερό.
Την ενημέρωση προσφέρουν οι οργανισμοί: Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Water Salvation, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Fondazione Giuseppe Sciacca, Instituto di Studi Giuridici Economici e Sociali Internazionali, International Water Safety Day – May 15, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων και η Ακαδημία, Κοινωνία και Αθλητισμός.
Η ανάγκη των πολιτών να ασκηθούν σε μη πολυσύχναστες παραλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού ώστε να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, ελλοχεύει τον κίνδυνο κολύμβησης σε ναυαγοσωστικά μη φυλασσόμενες ακτές.
Είναι αναγκαίο λοιπόν, κάθε πολίτης να εφαρμόσει τους παρακάτω ελάχιστους κανόνες ασφαλείας:
- Να επιτηρείς πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό.
- Κολύμπα παράλληλα με την ακτή.
- Κολύμπα 3 ώρες μετά το φαγητό.
- Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου.
- Ακολούθησε τις συμβουλές τους ναυαγοσώστη.
- Εκπαιδεύσου μέσα από την αθλητική ναυαγοσωστική.