Τραμπουκισμός “αγνώστων” σε βάρος του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου. Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης από τη Βουλή

Επίθεση, από περίπου δέκα άτομα, που φορούσαν κράνη, δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου ο συμπολίτης μας, βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια.Οι άγνωστοι χτύπησαν, με γροθιές και κλωτσιές, τον βουλευτή της ΝΔ. Η επίθεση σημειώθηκε στις 10.30 μμ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο βουλευτής έτρωγε στο εστιατόριο «Ζάχαρη και Αλάτι» στην οδό Βαλτετσίου 47 στα Εξάρχεια όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλλε στο εστιατόριο και επιτέθηκε στον βουλευτή.

Ο Βασίλης Οικονόμου μεταφέρθηκε προς περίθαλψη των τραυμάτων του στον Ερυθρό Σταυρό από τον οποίο και αποχώρησε αργά το βράδυ.

Περιγράφοντας το περιστατικό σε δημοσιογράφους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είχε κάτσει μόλις δέκα λεπτά όταν “ήρθαν δέκα «κύριοι» με τις κουκούλες και τα κράνη τους μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να με βαράνε” και ότι “στο τέλος είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια θα με εκτελέσουν”.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο σοβαρότερος τραυματισμός ήταν στο κεφάλι του, που “έχουν χτυπήσει πολύ. Όλα τα άλλα είναι θλαστικά”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχάς να μας περιγράψετε πρώτα το περιστατικό.

B. OIKONOMOY: Ήρθαν δέκα «κύριοι» με τις κουκούλες και τα κράνη τους μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να με βαράνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπαν;

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο τέλος είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια θα με εκτελέσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς όμως είστε μόνιμος κάτοικος. Δίπλα είναι το γραφείο σας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι το γραφείο μου. Δεν ξέρω. Εδώ πέρα μιλάμε για καταστάσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν άπαντες, από την κυβέρνηση, από όλα, ότι δεν επιτρέπονται αυτές οι συμπεριφορές. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να έχουμε άβατα στην πόλη, στην Αθήνα, όπου κάποιοι με κουκούλες ως καταδρομείς αθλιότητας χτυπάνε όχι τον βουλευτή, αλλά τον κάθε άνθρωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνατε αντιληπτός την ώρα που απλά καθόσασταν εκεί; Υπήρχε κάποια αιτιολογία;

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επί τούτου ήρθαν. Μόλις δέκα λεπτά είχα κάτσει, δεν είχα προλάβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κατάσταση της υγείας σας;

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θλαστικά όλα. Το κεφάλι μου έχουν χτυπήσει πολύ. Όλα τα άλλα είναι θλαστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα που θέλει να στείλει ένας άνθρωπος, όχι ο βουλευτής, γι’Α αυτή την άνανδρη επίθεση;

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορούμε να ζούμε σε αυτή την ζούγκλα. Δεν γίνεται. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι -και πρώτα απ’Α όλα η κυβέρνηση- ότι πρέπει να περιφρουρήσουν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μπορεί να κάθεται να πιεί ένα κρασί, να φάει, να κάτσει ήσυχος σαν άνθρωπος. Δεν γίνεται σε αυτή την χώρα να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και να τις αποδεχόμαστε. Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει λίγο, έως πολύ.

Το περιστατικό καταδίκασαν νωρίτερα με δηλώσεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Βουλή: Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης στο Βασίλη Οικονόμου

Την καταδίκη τους για την επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, εξέφρασαν εκπρόσωποι των κομμάτων και εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, δεν έλειψαν ωστόσο οι εντάσεις με αιχμή αναφορά του χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Παππά αλλά και την ερμηνεία του φαινομένου εκ μέρους του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλου.

Εκφράζοντας το Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει εκείνα τα μέτρα, ώστε ο οποιοσδήποτε Έλλην πολίτης και όχι μόνο πολιτικός να μπορεί να πηγαίνει σε όποια γειτονιά της Αθήνας θέλει με ασφάλεια.

Για “άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων” στο βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον κ. Οικονόμου και επισημαίνοντας “δεν πρέπει να επιστρέψουμε ξανά σε καταστάσεις πολιτικής βίας και το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός καταδίκασε την άδικη και βίαιη επίθεση στον κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας “η θέση μας, πρέπει να είναι σαφής και αμετάκλητη σε τέτοιου είδους βία”.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γρηγόρης Ψαριανός, άφησε αιχμές για τις ευθύνες “κάποιων προοδευτικών” που επέδειξαν συμπεριφορές οι οποίες εξέθρεψαν φαινόμενα βίας, επισημαίνοντας πως “είναι καιρός να μετανιώσουν”. “Είναι αναφαίρετο δικαίωμα αγωνιστών της Αριστεράς να μετέρχονται τρόπους και μεθόδους που μετέρχονταν παλιότερα ταγματασφαλίτες, χίτες, γερμανοτσολιάδες, δωσίλογοι, στον προνομιακό χώρο της ακροδεξιάς; Αυτά τα φαινόμενα επί δεκαετίες, “μαύρες” δεκαετίες της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, μπορούν να μεταφερθούν στο χώρο της προοδευτικής παράταξης ή της Αριστεράς; Η Κυβέρνηση της Αριστεράς μήπως στην περίοδό της ως Αντιπολίτευση ενθάρρυνε ή εξέθρεψε ή ανέχθηκε τέτοια φαινόμενα;” ρώτησε ο κ. Ψαριανός. “Ποτέ”, παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεωνάς για να επανέλθει ο βουλευτής του Ποταμιού λέγοντας: “Ποτέ; Μήπως ακούστηκαν συνθήματα στις πλατείες από αριστερούς με κόκκινες σημαίες “κρεμάστε τους στο Γουδή, κάψτε τους, τσακίστε τους”; Μήπως άγιοι πατέρες έχουν πει “αυτούς διαπομπέψτε τους, φτύστε τους γιατί δεν είναι χριστιανική η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής τους”;”.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος είπε: “Η βία φέρνει βία, έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι, κι όταν πραγματικά ένα μεγάλο κομμάτι νεολαίας στενάζει στην ανεργία, που μάλλον δεν είναι υπεύθυνο γι’ αυτό, περιθωριοποιείται, στα άκρα. Και δεν θέλω να χαρακτηρίσω ποια άκρα. Είναι και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Και, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό έχουν νοιώσει μια μορφή βίας, για την οποία μάλιστα δεν ευθύνονται, και που την εκδηλώνουν, βέβαια, με αυτόν τον άγαρμπο τρόπο που εννοείται ότι δεν νομίζω να συμφωνεί κάποιος και το καταδικάζουν όλοι”.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ και του Ποταμιού: “‘Αρα είναι δικαιολογημένοι;” ακούστηκε να τον ρωτά ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Δαβάκης είπε: “Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! ‘Αμα δίνει δικαίωμα, να τρώει ξύλο, δηλαδή”; “Δεν λέω αυτό. Δεν δικαιολογώ κανένα. Είναι καταδικαστέα η σωματική βία απ’ όπου κι αν προέρχεται αλλά υπάρχουν τεράστια κοινωνικά αίτια που στέλνουν κόσμο στα πολύ αριστερά ή ακροδεξιά κινήματα” απάντησε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Το θέμα του ξυλοδαρμού του Βασίλη Οικονόμου, επικράτησε και κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, που επεξεργάζεται το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης φώναξε προς την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής “είστε δολοφόνοι και να γραφτεί στα πρακτικά ότι το λέω εγώ”.

Αφορμή στάθηκε αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΧΑ, Χρ. Παππά, ότι είναι σύμφωνος για καταδίκη της επίθεσης στον κ. Οικονόμου εκ μέρους της Επιτροπής, αλλά διερωτήθηκε γιατί δεν καταδικάζει την επίθεση στον βουλευτή Χατζησάβα, και την δολοφονία των μελών της ΧΑ από το Ν. Ηράκλειο. Προηγουμένως στην Ολομέλεια, είχε πει ότι ο κ. Οικονόμου “θερίζει ότι έσπειρε ως πολιτική ανεμοδούρα σε όποιο κόμμα κι αν πήγε”.

Στην απαίτηση του Χρ. Παππά να διαγραφούν τα όσα είπε ο κ. Κατσώτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, “να μην διαγραφεί τίποτα, να γραφεί στα πρακτικά ότι το λέει ο Κατσώτης ότι είναι δολοφόνοι”.