Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι κατασκευαστικές εταιρείες

Ολοένα και περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες προσφεύγουν στη Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξασφάλιση “επιείκειας”, ενόψει της κύριας συνεδρίασης της Ολομέλειας της ανεξάρτητης Αρχής για τις κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

(Σημ. ‘Ν”: H Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή στην οποία ο νομοθέτης έχει αναθέσει την αποκλειστική αρμοδιότητα εφαρμογής του ν. 3959/11 “προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού”.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις προσεχείς ημέρες αναμένεται αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων κατασκευαστικών εταιρειών που θα προσέλθουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητώντας να υπαχθούν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, με την οποία, θα τύχουν έκπτωσης 15% στα πρόστιμα που θα καταλογιστούν, παραδεχόμενοι καρτελική σύμπραξη.

Οι πληροφορίες οι οποίες επίσημα δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει το σχετικό αίτημα και κάποιες από αυτές αντιστοιχούν στα αποκαλούμενα «μεγάλα ονόματα» του κατασκευαστικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας έχει υποβάλλει ήδη η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία ήταν η κατασκευαστική που συνέδραμε ουσιαστικά στην έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, “εταιρίες αρκετών ομίλων, συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).”

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:

  • α)τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,
  • β)τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,
  • γ)την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,
  • δ)την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/ και
  • ε)την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.

Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/ αποζημιωτικών συμφωνητικών.

Η Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών οι επιχειρήσεις για τις οποίες διεξάγονται έρευνες για συμμετοχή σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη και σε βάρος των οποίων έχουν συλλεχθεί αποδεικτικά στοιχεία και έχει στοιχειοθετηθεί παράβαση του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή τους στην παράβαση και την ευθύνη τους από αυτή και παραιτούνται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, από το δικαίωμά τους να λάβουν πλήρη πρόσβαση στον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης και από το δικαίωμα προφορικής ακρόασης κατά τη συζήτηση ενώπιον της ΕΑ .

Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση διαπίστωσης παράβασης από την ΕΑ κατά το άρθρο 25α τελευταίο εδάφιο του ν. 3959/2011, σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ. 1, 2 και 3 του ίδιου νόμου, εκδίδεται κατ’ απλοποιημένη διαδικασία, αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι ισχυρισμοί, νομικοί και πραγματικοί, και οι θέσεις των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, όπως υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών.

Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, κατά το άρθρο 25 παρ. 1 έως 3 του ν. 3959/2011 και σύμφωνα με την Ανακοίνωση της ΕΑ – Κατευθυντήριες γραμμές για τον υπολογισμό των προστίμων, μειωμένου κατά ποσοστό 15% λόγω υπαγωγής της υπόθεσης στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών

ΠΗΓΗ άντλησης πληροφοριών: http://www.metaforespress.gr/