Δέσμευση της διαπαραταξιακής Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Παλλήνης για τοπικές δράσεις κατά της έμφυλης βίας

“Ως ημέρα μνήμης και αγώνα για όλες τις γυναίκες του κόσμου” χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Παλλήνης. -η σύσταση και λειτουργία της (διαπαραταξιακής) Επιτροπής προβλέπεται από τον “Καλλικρατικό” νόμο-.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής περιέχεται η δέσμευση για ανάδειξη σε τοπικό επίπεδο του ζητήματος της έμφυλης βίας, σωματικής και ψυχικής καθώς και της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω δράσεων καταγραφής και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και στο τέλος μια προσθήκη επεξήγησης του όρου από τον “Ν”

“H Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Παλλήνης χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιας ημέρας μνήμης και αγώνα για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιας ολοκληρωμένης συνθήκης για την καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι γυναίκες θύματα βίας θα πρέπει να προστατευθούν καλύτερα σε ολόκληρη της Ευρώπη. Μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχουν βιώσει τη σωματική η σεξουαλική βία η και τα δυο. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση μετά την ηλικία των 15 ετών.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό και είναι αφιερωμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην γυναίκα πρόσφυγα. Στεκόμαστε δίπλα σ αυτές τις γυναίκες που το αγωνιώδες ταξίδι τους ξεκινάει από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων και συνεχίζουν αντιμέτωπες με το σωματεμπόριο, την πορνεία και την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας δεσμευόμαστε ότι θα αναδείξουμε σε τοπικό επίπεδο το ζήτημα της έμφυλης βίας, σωματικής και ψυχικής, της σεξουαλικής παρενόχλησης, μέσα από δράσεις καταγραφής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συμβάλλοντας έτσι στην απενοχοποίηση των θυμάτων, ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε να αποτελέσουμε ένα πόλο στήριξης και ενίσχυσης. Δεσμευόμαστε ότι θα σκύψουμε στις ανάγκες των μεταναστριών και στον δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Ειρήνη Κουνενάκη
Μίλια Κόπτη
Μαρία Γρατσία
Μικαέλλα Συμεωνίδη
Εύη Λιούμπη
Ελίνα Κωνσταντίνου
Γιώτα Ηλιού

Σημείωση “Ν” για την καλύτερη κατανόηση του όρου “έμφυλη βία”

Έμφυλη βία, είναι :

· Έμφυλη ενδοοικογενειακή βία
· Συζυγοκτονίες
· Βιασμός, ενδοοικογενειακός βιασμός και αιμομιξία
· Γάμος με τη βία
· Επιθέσεις και δολοφονίες αποκαλούμενες «τιμής»
· Εμπορία ανθρώπων
· Επιθέσεις και δολοφονίες κινούμενες από εχθροπάθεια (hate crimes), λόγω σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού των θυμάτων
· Stalking
· Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων
· Σεξουαλικά εγκλήματα ως όπλα πολέμου

Πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα του 2015 τα χαρακτηριστικά της έμφυλης βίας εμπίπτουν σε όλες σχεδόν τις παραπάνω κατηγορίες πλην της τελευταίας.