fbpx

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Μεσογαίας, Αγαθόνικος. Σημαντικό το ποιμαντορικό έργο του στις τοπικές κοινωνίες

Εκοιμήθη σε ηλικία 97 ετών το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώτος μητροπολίτης της νεοσυσταθείσης το 1974 Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Αγαθόνικος.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη θα ψαλεί με τιμές εν ενεργεία μητροπολίτη αύριο, Πέμπτή 3 Σεπτεμβρίου στις 12 μ. στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων.

Θα ακολουθήσει η ταφή του στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ στο Κορωπί. Το σκήνωμά του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10.00, σήμερα Τετάρτη έως την ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

Ακολουθούν βιογραφικά στοιχεία του μακαριστού κυρού Αγαθονίκου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κυρός ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατά κόσμο Αριστοτέλης ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ) γεννήθηκε στον Πύργο Τήνου, το 1918 από γονείς που διακρίθηκαν στην τέχνη της αγιογραφίας.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, αποφοιτώντας το 1949.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1942 και Πρεσβύτερος το 1949.

Το 1974 εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της νεοσυσταθείσης τότε Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Μετά από 30 χρόνια ποιμαντορίας παραιτήθηκε οικειοθελώς την 31η Μαρτίου 2004.

Το 2007 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος, του απένειμε την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, παρέμεινε εφησυχάζων λόγω γήρατος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στο παλαιό Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Αρχιερατεία του μακαριστού Μητροπολίτη υπήρξε κατά κοινή ομολογία δημιουργική και εύλογα οι πολίτες της περιοχής μας διατηρούν στην μνήμη τους μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για το έργο που ανέδειξε στα Μεσόγεια, μάλιστα, σε εποχές με πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα από έλλειψη δομών κάθε μορφής.

Μεταξύ πολλών άλλων:

Ίδρυσε το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως με την επωνυμία «Η Ανάστασις» το οποίο στεγάζεται σε χώρους του Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Σπάτων. Ανήγειρε πολλά ενοριακά Πνευματικά Κέντρα.

Ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο, Βυζαντινή χορωδία των ιερέων της Μητροπόλεως και Σχολή Πληροφορικής στα Σπάτα, στο Κορωπί, στην Παλλήνη και στην Αρτέμιδα.

Ίδρυσε Γενική Φιλόπτωχο Αδελφότητα, η οποία ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα (αποστολή στο εξωτερικό ασθενών, διανομή αγαθών, 1.473 προικοδοτήσεις σε άπορα κορίτσια, κλπ).