Απειλές Ερντογάν & αίτηση ακύρωσης μετά το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Κλιμακώνει τους τόνους έναντι της Αθήνας η Άγκυρα, μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε ένα εκ των των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την επιτροπή, κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έλαβε μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα το τουρκικό κράτος τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα», κάτι το οποίο «δείχνει» ότι δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη», εφόσον επιστρέψει στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η απόφαση χαρακτηρίζεται ως «πολιτική» και η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αίτημα ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής Ασύλου, ακολουθώντας την πάγια θέση της σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ είχε θέσει εμφατικά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προ μηνός, κατηγορώντας μάλιστα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια καθώς, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη που αποφασίζει για την έκδοση ή μη πολιτών άλλων χωρών, ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις της.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση».

«Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας, καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακύρωση της απόφασης για άσυλο στον τούρκο στρατιωτικό ζητεί ο πρωθυπουργός

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς: αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Παρά την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης θεωρείται πως ΄καμιά δικονομική ή δικαστική ενέργεια δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση καθώς μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα. Ηδη το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του στις 26 Ιανουαρίου 2017 είχε αποφασίσει την μη έκδοση των 8 στην Τουρκία.

Η απόφαση για το άσυλο

Νωρίς, σήμερα, Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017 η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έφυγε το μεσημέρι με δάκρυα στα μάτια από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

«Δεν το πιστεύω θέλω να μιλήσω με την οικογένεια μου, είναι περίεργο που χωρίζομαι από τους υπόλοιπους επτά» ήταν τα πρώτα λόγια του μετά την απόφαση.

Ο συνήγορος του Ομηρος Ζέλιος εκτίμησε ότι αντίστοιχες θα είναι και οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους επτά που παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

ΝΔ: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου;

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Για να καταλήξει, «κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Δ. Τζανακόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο Twitter.

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΣΥ: Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται διαρκώς

«Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το «καθήκον» του», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των «κεντρώων πατριωτών», αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα».

Σταύρος Θεοδωράκης: Αλισβερίσια Τσίπρα – Ερντογάν

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Προκλητική και καταδικαστέα η κίνηση της κυβέρνησης

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου – και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα – που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και καταλήγει:

«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η ιστορία των 8 Τούρκων Αξιωματικών

Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση».

Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.