Άνοιγμα σχολείων από αύριο Δευτέρα με «ασπίδα» τα self tests. Χρήσιμες πληροφορίες

Ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία αλλά και τα γυμνάσια της χώρας, με βασικότερη ασπίδα κατά του νέου κορωνοϊού, τα self-tests, τα οποία και θα είναι απαραίτητα για όλους.

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

858 θετικά self tests από 255.528 που δηλώθηκαν

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα θετικά self tests μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov, υπολογίζονται στα 858.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην πλατφόρμα έχουν δηλωθεί 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Σημειώνεται πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Πώς γίνεται η δήλωση στην πλατφόρμα self-testing.gov

Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test και βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο self-testing.gov.gr.

Στην ίδια πλατφόρμα, μπορεί να δει τις δημόσιες δομές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε νέο τεστ. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε το επιθυμεί, ιδιωτικά ή δημόσια, εντός των επόμενων 24 ωρών.

Οι εκπαιδευτικοί και όσοι πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος για την πρόσβαση σε σχολική μονάδα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, μπορούν να δηλώσουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσουν τη δήλωση αποτελέσματος εδώ: Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19