Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού στην Ελλάδα (1-7 /11) και την ημερίδα που διοργανώνει η ΓΓΙΦ για την ευαισθητοποίηση του κοινού στα οφέλη του θηλασμού, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στις 6/10/2017, πραγματοποίησε συνάντηση με τα στελέχη της τράπεζας EUROBANK, κο Σ. Ιωάννου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και την κα Α. Δεσύμπρη, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της επιχείρησης, προκειμένου να τους επισημάνει την ανάγκη οργάνωσης αιθουσών απογαλακτισμού για τις γυναίκες.
Η Γενική Γραμματέας, αφού επεσήμανε τα υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας στη χώρα μας και τις συνέπειες αυτών, αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης της μητρότητας και των εργαζόμενων μητέρων εκ μέρους όλων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Κούβελα τόνισε ότι: «η υποστηρικτική δράση της ΓΓΙΦ στρέφεται στις εργαζόμενες μητέρες, αναζητώντας συνθήκες που θα τους εξασφαλίσουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τον θηλασμό μετά την επιστροφή στην εργασία τους μετά και την άδεια θηλασμού».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι στόχος είναι να εμπλακούν εργοδότες και σωματεία, ώστε σε εργασιακούς χώρους με ικανοποιητικό αριθμό απασχολουμένων γυναικών, να οργανωθούν αίθουσες απογαλακτισμού, όπου οι θηλάζουσες θα διατηρούν ατομική τράπεζα γάλακτος. Διότι, στις αίθουσες αυτές, θα μπορεί η θηλάζουσα να απογαλακτιστεί με θήλαστρο, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το γάλα για επόμενο γεύμα του βρέφους της, τονίζοντας ότι το μόνο που απαιτείται, είναι μία καθαρή αίθουσα με ψυγείο και νιπτήρα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία, η Γενική Γραμματέας προέτρεψε τους εκπροσώπους της εν λόγω επιχείρησης να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα διευκολύνουν τις θηλάζουσες εργαζόμενες.
Επίσης, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε και γενικότερα στο έργο της ΓΓΙΦ, δίνοντας έμφαση τόσο στην παρουσίαση των αξόνων προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020), όσο και σε άλλες πτυχές που προάγουν την ισότητα των φύλων στην εργασία, όπως:
– Η πρόταση της ΓΓΙΦ για την απρόσκοπτη χορήγηση της σωρευτικής άδειας 9 μηνών χωρίς την έγκριση της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού και τη δημιουργία παιδικών σταθμών μέσα ή κοντά στο χώρο εργασίας
– Η ανάγκη υπέρβασης των εμποδίων της υπηρεσιακής ανέλιξης των γυναικών, με στόχο την πραγματοποίηση της ουσιαστικής «ρωγμής» στη «γυάλινη οροφή», η οποία διαχωρίζει τα δύο φύλα και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων
– Η ορατότητα του θηλυκού γένους στο γραπτό και προφορικό μας λόγο, προτρέποντας το λόγο που αρθρώνεται από τις τράπεζες μέσω εγκυκλίων, δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων να αφορά και τα δύο φύλα
– Η πρόταση της ΓΓΙΦ να συμπεριλαμβάνονται σεμινάρια για την ισότητα και τις έμφυλες διακρίσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα της τράπεζας
– Η ανάγκη καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν λειτουργούσε τμήμα με εξειδικευμένες για τη θεματική ειδικότητες (Ψυχολόγοι ή/και Κοινωνικοί Λειτουργοί), ώστε να μπορεί να απευθύνεται μια εργαζόμενη, προκειμένου να μπορεί να καταγγείλει το συμβάν και να βοηθιέται.
Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, με τα στελέχη της τράπεζας να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις ως άνω θεματικές, τονίζοντας ότι το ποσοστό των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 60%-40% για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αντίστοιχα.
Περαιτέρω, στην πρόταση της Γενικής Γραμματέα για τη δημιουργία αιθουσών απογαλακτισμού για τις γυναίκες, η ανταπόκρισή τους ήταν θετική, λέγοντας ότι πρόκειται άμεσα να διερευνήσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων τους με την υποβολή σχετικού ερωτηματολογίου.