Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ οι φωτογραφίες και τα στοιχεία μελών σπείρας διαρρηκτών, η οποία δρούσε στα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής –μεταξύ των οποίων και στην Παλλήνη– και είχε διαπράξει περισσότερες από τριάντα κλοπές σε γραφεία επιχειρήσεων, καταστήματα και σπίτια.
Όπως ανακοινώθηκε, οι δράστες είναι όλοι Αλβανικής καταγωγής, ηλικίας από 25 έως 36 ετών. (η είδηση της σύλληψης τους δημοσιεύθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 στον «Νεολόγο». Το σχετικό link: https://neologosattikis.gr/news/crime/3484-diariktes_xrimatokivotion_
Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της σπείρας, αναφέρονταν τα εξής:
«Η σπείρα δρούσε με «επαγγελματικό» τρόπο, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις και μέτρα ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός της.
Αναλυτικότερα, οι δράστες κινούμενοι με διαφορετικά οχήματα, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, εντόπιζαν γραφεία εταιρειών ή μεγάλα καταστήματα και τα έθεταν σε παρακολούθηση, προκειμένου να διακριβώσουν τις επικρατούσες συνθήκες και να σχεδιάσουν τον τρόπο δράσης τους.
Την ημέρα που αποφάσιζαν να δράσουν, προσέγγιζαν τον στόχο τους μεμονωμένα, με διαφορετικά οχήματα, τα οποία στάθμευαν σε κοντινή απόσταση και σε διαφορετικές θέσεις.
Ο ένας εκ των συνεργών παρέμενε εκτός του κτιρίου για να φυλάει «τσίλιες» και οι άλλοι εισέρχονταν στην εταιρεία. Άμεσα εξουδετέρωναν τα συστήματα συναγερμού, με την αποκοπή των τηλεφωνικών καλωδίων και τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής ( jammer ) απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας (για την απενεργοποίηση της ασύρματης εκπομπής σήματος συναγερμού). Επιπλέον και για την αποφυγή εικονοσκόπησής τους, αφαιρούσαν τα καταγραφικά μηχανήματα κλειστού κυκλώματος που διέθεταν οι εταιρείες.
Για τις διαρρήξεις των γραφείων και των χρηματοκιβωτίων χρησιμοποιούσαν φιάλες οξυγόνου και προπανίου, επαγγελματικά τρυπάνια, κόφτες, φακούς και διάφορα ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία. Έφεραν δε μαζί τους ενδύματα και υποδήματα προκειμένου να αλλάζουν μετά από κάθε επιχείρηση.
Από τις εταιρείες και τα καταστήματα αφαιρούσαν ή παραβίαζαν τα χρηματοκιβώτια και έκλεβαν χρήματα, επιταγές, τιμαλφή, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα.
Ενδεικτικό του «επαγγελματικού» τρόπου δράσης τους είναι ότι προ της αποχώρηση τους, ψέκαζαν με ειδικό υγρό τις επιφάνειες που είχαν έρθει σε επαφή ώστε να μην είναι δυνατή η εύρεση και επεξεργασία βιολογικού υλικού.
Τέλος, διέφευγαν μεμονωμένα και συναντιόντουσαν σε μεγάλη απόσταση για τον διαχωρισμό και τη διανομή των κλοπιμαίων.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και σε έρευνα στα σπίτια και στα οχήματα τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το χρηματικό ποσό των 10.720 ευρώ και 500 δολάρια Η.Π.Α.
- Πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τιμαλφή, ρολόγια κλπ.
- Μία συσκευή απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας ( jammer )
- Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, γάντια, κουκούλες κ.α.
- Πέντε (5) φιάλες οξυγόνου και προπανίου.
- Δύο (2) οχήματα Ι.Χ.Ε
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν τριάντα (30) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και ενδεικτικά τεχνικής εταιρείας, κοσμηματοπωλείου, εταιρείας πώλησης μηχανών καφέ, δισκογραφικής εταιρείας και εταιρείας υπολογιστών στο Νέο Ψυχικό, δύο (2) ναυτιλιακών εταιρειών στη Γλυφάδα, εταιρείας παιχνιδιών στην Κηφισιά, εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στο Χολαργό και στην Αργυρούπολη, φαρμακευτικής εταιρείας στην Παλλήνη, κλπ.
Το οικονομικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 210.000 ευρώ σε μετρητά και το ποσό των 150.000 ευρώ σε αξία κλαπέντων αντικειμένων.
Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:
- Α) (επ.) DINE (ον.) ANDREA του Sotiri και της Polyxeni , που γεννήθηκε το 1979 στην Αλβανία.
- Β) (επ.) MARNICOLLAJ (ον.) PELLUMB του Nikoll και της Dina , που γεννήθηκε το 1987 στην Αλβανία.
- Γ) (επ.) NUHAJ (ον.) RADJON του Ritva και της Lintita , που γεννήθηκε το 1988 στην Αλβανία.
- Δ) (επ.) METO (ον.) KLAJDI του Saba και της Pushime , που γεννήθηκε το 1990 στην Αλβανία.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6875200 και 210-6875187 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.