Επαγγελματίες διαρρήκτες «ξάφριζαν» χρηματοκιβώτια. Στο πεδίο δράσης τους και η Παλλήνη

Περισσότερες από 30 διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων –σε μία περίπτωση σε φαρμακευτική εταιρεία της Παλλήνης- είχαν κάνει οι τέσσερις επαγγελματίες διαρρήκτες από την Αλβανία.

Έκοβαν τα τηλεφωνικά καλώδια, με ηλεκτρονική συσκευή jammer απενεργοποιούσαν το σήμα κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης εκπομπής σήματος συναγερμού.

Κατέστρεφαν τα καταγραφικά μηχανήματα κλειστών κυκλωμάτων καμερών ασφαλείας και με χρήση οξυγόνου και τρυπανιών άνοιγαν τα χρηματοκιβώτια ή τα έπαιρναν μαζί τους.

Όταν τελείωναν τη διάρρηξη… ψέκαζαν με ειδικό υγρό τις επιφάνειες που είχαν ακουμπήσει για να είναι αδύνατος ο εντοπισμός DNA ή αποτυπωμάτων. Στο τελικό στάδιο, πριν φύγουν άλλαζαν ρούχα και παπούτσια, για να μην εντοπίζονται από άλλες κάμερες ασφαλείας και έδιναν ραντεβού για την «μοιρασιά» των κλοπιμαίων.

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβαν τους δράστες ηλικίας 25, 27, 28 και 36 ετών, από την Αλβανία. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι δράστες στοχοποιούσαν κυρίως εταιρείες εντός των οποίων πιθανολογούσαν την ύπαρξη χρηματοκιβωτίου.

Στη συνέχεια κινούμενοι με διαφορετικά οχήματα, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, εντόπιζαν γραφεία εταιρειών ή μεγάλα καταστήματα και τα έθεταν σε παρακολούθηση, προκειμένου να διακριβώσουν τις συνθήκες και να σχεδιάσουν τον τρόπο δράσης τους.

Την ημέρα που αποφάσιζαν να δράσουν, προσέγγιζαν τον στόχο τους μεμονωμένα, με διαφορετικά οχήματα, τα οποία στάθμευαν σε κοντινή απόσταση και σε διαφορετικές θέσεις. Ο ένας εκ των συνεργών παρέμενε εκτός του κτιρίου για να φυλάει «τσίλιες» και οι άλλοι εισέρχονταν στην εταιρεία.

Αφού ολοκλήρωναν με τον «επαγγελματισμό» που τους διέκρινε το έργο τους,… ψέκαζαν το DNA τους, άλλαζαν τα ρούχα τους και μεμονωμένα διέφευγαν σαν κύριοι! Συναντιόντουσαν σε μεγάλη απόσταση για τον διαχωρισμό και τη διανομή των κλοπιμαίων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν τριάντα περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και ενδεικτικά τεχνικής εταιρείας, κοσμηματοπωλείου, εταιρείας πώλησης μηχανών καφέ, δισκογραφικής εταιρείας και εταιρείας υπολογιστών στο Νέο Ψυχικό, δύο (2) ναυτιλιακών εταιρειών στη Γλυφάδα, εταιρείας παιχνιδιών στην Κηφισιά, εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στο Χολαργό και στην Αργυρούπολη, φαρμακευτικής εταιρείας στην Παλλήνη, κ.α.π.

Το οικονομικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 210.000 ευρώ σε μετρητά και το ποσό των 150.000 ευρώ σε αξία κλαπέντων αντικειμένων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και σε έρευνα στα σπίτια και στα οχήματα τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 10.720 ευρώ και 500 δολάρια Η.Π.Α., πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τιμαλφή, ρολόγια κλπ., μία συσκευή απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας (jammer), πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, γάντια, κουκούλες κ.α., πέντε φιάλες οξυγόνου και προπανίου, δύο αυτοκίνητα.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.