Τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που οδήγησαν στην ταυτοποίηση των φερομένων ως δολοφόνων του Αρχιμανδρίτη

«Πήγαμε σε ένα σπίτι στον Γέρακα και το ληστέψαμε. Πήραμε ένα λάπτοπ, κινητό και πολλά λεφτά. Φεύγουμε με αεροπλάνο για το Πακιστάν». Αυτό είπαν οι δύο δολοφόνοι του 47χρονου Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου, σε επικοινωνία που είχαν με ομοεθνή φίλο τους. Ήταν μια σημαντική μαρτυρία που σε τελικό στάδιο ξετύλιξε το κουβάρι εξιχνίασης της υπόθεσης από τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του ιερωμένου, ένας μάρτυρας έδωσε την πληροφορία, πως το θύμα είχε επαφές και επικοινωνία με έναν 28χρονο άνδρα από το Πακιστάν με το όνομα «Αλί», που μένει και εργάζεται σε θερμοκήπια στην Κίσσαμο Χανίων. 

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 47χρονος μέσω Facebook, την ημέρα της δολοφονίας του είχε κανονίσει συνάντηση με τον «Αλί», ο οποίος θα ερχόταν από την Κρήτη, προκειμένου ο ιερωμένος να τον βοηθήσει στην τακτοποίηση και έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων για τη παραμονή του στην Ελλάδα. Δράστης και θύμα φαίνεται να είχαν γνωριστεί μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ο «Αλί» που είχε φροντίσει να εξαφανίσει από το προφίλ του όλες τις συνομιλίες του με τον αρχιμανδρίτη, είχε στείλει μήνυμα σε ομοεθνή του ότι βρήκε άτομο που θα τον βοηθούσε με τα χαρτιά του και θα τον συναντούσε στην Αθήνα.

Φίλος του θύματος είπε στους αστυνομικούς, πως στο πρόσφατο παρελθόν, ο Αρχιμανδρίτης του είχε δείξει φωτογραφία του «Αλί», ο οποίος είχε συναντηθεί και άλλη μία φορά με το θύμα στις αρχές του 2017.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην Κρήτη έναν 31χρονο από το Πακιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι συγκάτοικοί του ήταν τρεις ομοεθνείς του, 28 και 33 χρόνων αλλά και ένας ακόμη με τα στοιχεία «Ameen», ενώ επιβεβαίωσε ότι το πρωί στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα της δολοφονίας, οι τρεις συγκάτοικοί του έφυγαν ακτοπλοϊκώς από την Κίσσαμο για Πειραιά.

Οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πεπεισμένοι ότι οι δράστες είχαν προσχεδιάσει το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε μεταξύ 11:20 και 12:58 το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά στις 16:30 της ίδια μέρας έφυγαν αεροπορικώς για Πακιστάν μέσω Μπαχρέϊν, όπως διαπιστώθηκε από την λίστα επιβατών. Οι δράστες φαίνεται να απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από το θύμα.

Από ρούχα και αντικείμενα στον τόπο διαμονής των δολοφόνων στην Κίσσαμο, εντοπίστηκε DNA τους, το οποίο ταυτοποιήθηκε με αντίστοιχο πάνω στο σώμα του Αρχιμανδρίτη, σε κουτάλια γλυκού που τους είχε προσφέρει.