Επιτέλους! Συνελήφθησαν οι “ληστές των χρηματοκιβωτίων”.

Σημαντική επιτυχία των διωκτικών αρχών στο χώρο του “σκληρού εγκλήματος”. Εξάρθρωσε τη συμμορία, η οποία επί περίπου τρία έτη “ρήμαζε” υπό την απειλή των όπλων, επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου με ιδιαίτερη προτίμηση στις περιοχές της ανατολικής Αττικής, (Γέρακας, Πικέρμι, Παιανία, Μαρκόπουλο, κ.ά.) αφαιρώντας χρηματοκιβώτια, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και σε αρκετές περιπτώσεις τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των -χαμηλόμισθων- ανθρώπων που εργάζονταν ως νυχτερινοί φύλακες. Οι φερόμενοι ως δράστες, οι επονομαζόμενοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» συνελήφθησαν ξημερώματα χθες. Συνολικά έγιναν 15 συλλήψεις και περίπου 20 προσαγωγές. Πρόκειται  για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, κυρίως από το Καζαχστάν καθώς επίσης και ένας υπήκοος Αλβανίας. Το άτομο που, σύμφωνα με όσα “διαχέονται” από την Αστυνομία, είχε και αυτό κομβικό ρόλο και συνελήφθη, κυκλοφορούσε με ένα τζιπ και είχε αναλάβει το συντονισμό και το χωρισμό των υποομάδων της οργάνωσης.  

 

Η Αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στα Λιόσια και την Καλλιθέα, ενώ κατασχέθηκαν αυτοκίνητα μάρκας Toyota, Smart και ένα τζιπ BMW X5. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι η συμμορία είχε πολλά αρχηγικά μέλη και δεν λειτουργούσε με κάποιο αυστηρό πρότυπο μαφιόζικης ομάδας. Αντιθέτως, υπήρχαν πολλά άτομα που είχαν λόγο στην επιλογή των στόχων και στον τρόπο δράσης, και κάποια που λειτουργούσαν ως «πρωτοκλασάτα» στελέχη, με οργανωτικό – συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία της σπείρας.

Η ανάμειξή τους στις υποθέσεις φέρεται να ταυτοποιείται από δακτυλικά αποτυπώματα, DNA από υλικό καταγεγραμμένων  συνομιλιών ανάμεσα στους δράστες και αρκετά άλλα ευρήματα που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα σημεία των ληστρικών επιθέσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, όπλα και αυτοκίνητα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν στις ένοπλες ληστείες τους. Λεπτομέρειες για τα ευρήματα των ερευνών θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που σχεδιάζεται να δοθεί τη Δευτέρα στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Πάντα κατά τις αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες ξεκίνησαν τη δράση τους πριν περίπου τρία χρόνια και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έχουν διαπράξει εκατοντάδες ένοπλες ληστείες και κλοπές με πιο πρόσφατο “κτύπημα”, στο οποία οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν εμπλοκή, στα γραφεία της Αττικής Οδού, τα ξημερώματα της πρωτομαγιάς.

Αξιοσημείωτο στοιχείο, χαρακτηριστικό της άνεσης με την οποία κινούνταν και ενδεχομένης της υπέρμετρης αυτοπεποίθησης ότι “δεν συλλαμβάνονται”, το γεγονός ότι συνήθιζαν να διασκεδάζουν όλοι μαζί τα βράδια σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά της Δυτικής Αττικής. Σχεδόν όλοι τους είχαν έντονη κοινωνική ζωή, εμφανίζονταν σχεδόν σαν «οικογένεια» και έδειχναν να προσέχουν στις συνομιλίες τους στα κινητά τηλέφωνα. (η δημοσιευόμενη φωτογραφία με το θάμπωμα στα πρόσωπα, περιέχει και ορισμένους από τους συλληφθέντες σε στιγμή  ψυχαγωγίας τους)

Περισσότερα στοιχεία, πάντως, αναμένονται στη διάρκεια της συνέντευξης, τη Δευτέρα, στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.