Οι τελευταίες στιγμές του Κασόγκι μέσα από τα ηχητικά ντοκουμέντα

Τζαμάλ Κασόγκι

Ηχητικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε στη δημοσιότητα τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων.

Μέσα από τα αποσπάσματα, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει και την ταυτότητα μερικών από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην ομάδα δολοφονίας και ακούγεται η φωνή τους.

Ο πρώτος είναι ο Abdulaziz Mutreb – ο φερόμενος ηγέτης της ομάδας που έχει ταξιδέψει πολλές φορές με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας – και ο δεύτερος είναι ο πρόξενος Mohammad al-Otaibi.

Επικαλούμενος τουρκικές πηγές ασφαλείας, ο αρθρογράφος της Habertürk, Çetiner Çetin αναφέρει ότι η πρώτη καταγραφή δείχνει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι τέθηκε υπό κράτηση από τους Σαουδάραβες αμέσως μετά την είσοδο του στο Προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου στις 13.14 το μεσημέρι .

«Ελευθέρωσε το χέρι μου! Τι νομίζεις ότι κάνεις; » ακούγεται να λέει ο Κασόγκι στην πρώτη ηχογράφηση στο Προξενείο, στο τμήμα θεωρήσεων.

Τζαμάλ Κασόγκι

Η στιγμή της δολοφονίας

Στη συνέχεια, τέσσερις Σαουδάραβες μετέφεραν τον Κασόγκι στη «Β μονάδα» του Προξενείου, που στεγάζει διοικητικά τμήματα. Ηχογράφηση τεσσάρων λεπτών από αυτό το τμήμα περιλαμβάνει όχι μόνο μια λεκτική φιλονικία, αλλά και θορύβους από ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

«Προδότη! Θα λογοδοτήσεις» ακούγεται να φωνάζει στη δεύτερη ηχογράφηση ο Abdulaziz Mutreb.

Για 11 λεπτά ακούγονται ήχοι από ξυλοδαρμούς και βασανιστηρία και ακολουθεί μια σιγή μια ώρας και 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ομάδα των Σαουδαραβών άρχισε να προκαλεί παρεμβολές συχνότητας.

Η απόπειρα παραπλάνησης της αστυνομίας

Μια άλλη φωνή σπάει τη σιωπή στις ηχογραφήσεις. «Είναι τρομακτικό να φοράμε τα ρούχα ενός ανθρώπου που σκοτώσαμε πριν από 20 λεπτά» ακούγεται να επισημαίνει ο 57χρονος Mustafa al-Modaini.

Αφού παραπονιέται ότι τα παπούτσια του Κασόγκι ήταν πολύ μικρά για τα πόδια του, η ομάδα ακούγεται να επιτρέπει στον Al-Modaini να κρατήσει τα δικά πάνινα παπούτσια αντ ‘ αυτού.

Ο Al-Modaini εθεάθη μετά από σχεδόν μία ώρα σε κάμερες ασφαλείας γύρω από τις τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, φορώντας τα ρούχα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου.

Στο απυρόβλητο αφήνει ο Τραμπ τον Μπιν Σαλμάν

Eντονες αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου και από τις δύο παρατάξεις προκαλεί η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τη σωρεία ενδείξεων που τον αναμειγνύουν στη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη.

Eνας εκ των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του πρίγκιπα στη δολοφονία. «Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος (η Σαουδική Αραβία), αλλά ο πρίγκιπας διάδοχος είναι ανορθολογικός, ασταθής και έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχω καμία πρόθεση να συνεργαστώ μαζί του στο μέλλον», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γκράχαμ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

kaxtani_salman_01-4287546
Στα δεξιά ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Παρότι η CIA κατέληξε, την περασμένη εβδομάδα, στο συμπέρασμα ότι όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ανάμειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία, ο πρόεδρος Τραμπ επιφυλάσσεται να πάρει οριστική θέση, περιμένοντας έκθεση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, η οποία αναμένεται να του υποβληθεί σήμερα, Τρίτη. Ωστόσο έσπευσε να υπονομεύσει την αξία της έκθεσης προτού καν δημοσιοποιηθεί, εικάζοντας ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας.

«Θα μάθουμε άραγε στ’ αλήθεια τι συνέβη;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η οποία προβλήθηκε την Κυριακή. Στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι δεν προτίθεται καν να ακούσει τη ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία Κασόγκι που παραδόθηκε στην κυβέρνησή του από τις τουρκικές αρχές γιατί «είναι ένα ντοκουμέντο μαρτυρίου», «πολύ βίαιο, πολύ βάρβαρο, φριχτό».

Εντελώς διαφορετική είναι η διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Oπως ανακοίνωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του απαγόρευσε την είσοδο 18 Σαουδαράβων στη Ζώνη Σένγκεν. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν στους 18 περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.