Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το χρονικό της δολοφονίας Κασόγκι

Τζαμάλ Κασόγκι

Το χρονικό της δολοφονίας Κασόγκι δίνει σε ανακοίνωσή της η Σ. Αραβία αφότου έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη κατά 11 ατόμων, για πέντε από τους οποίους εισηγήθηκαν τη θανατική ποινή.

Όλα άρχισαν στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Ριάντ, όταν ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος των μυστικών υπηρεσιών έδωσε εντολή να οργανωθεί μία ομάδα η οποία θα αναλάμβανε να φέρει πίσω στη χώρα τον Τζαμάλ Κασόγκι με όποιον τρόπο.

Ο αρχηγός της αποστολής οργάνωσε μία 15μελή ομάδα, η οποία στη συνέχεια χωρίστηκε σε τρεις υποομάδες. Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο των μυστικών υπηρεσιών να θέσει κάποιον άλλον επικεφαλής της επιχείρησης λόγω της παλαιότερης σχέσης του με τον Κασόγκι.

Το συμπέρασμα έπειτα από κοινή συνάντηση της ομάδας ήταν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είχε εμπλακεί σε οργανώσεις και κράτη εχθρικά προς τη Σ. Αραβία και ότι η παραμονή του στο εξωτερικό συνιστά απειλή για τη χώρα.

Ο αρχηγός της αποστολής επικοινώνησε με ιατροδικαστή, ο οποίος καλούνταν να εξαφανίσει τα ίχνη εάν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί βία. Στη συνέχεια επικοινώνησε με κάποιον σύνδεσμό στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να βρεθεί ένα ασφαλές μέρος – επίσης σε περίπτωση που χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί βία.

Έπειτα από επιθεώρηση του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ομάδας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέρος δεν ήταν κατάλληλο για να μεταφερθεί το θύμα διά της βίας, σε περίπτωση που δεν συναινούσε. Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν όπως έπρεπε, ο Κασόγκι έπρεπε να θανατωθεί.

Βάσει του αποτελέσματος της έρευνας, υπήρξε διαπληκτισμός με τον Κασόγκι και τελικά του χορηγήθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκου, εξαιτίας του οποίου πέθανε.

Στη συνέχεια η σορός τεμαχίστηκε και μεταφέρθηκε έξω από το προξενείο. Συνολικά ομολόγησαν πέντε άτομα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, αναγνωρίστηκε επίσης ο άνθρωπος ο οποίος εικονίζεται σε βίντεο να φορά τα ρούχα του Κασόγκι και στη συνέχεια να τα πετάει, καθώς και ο συνοδός του.

Αναγνωρίστηκε επίσης ο άνθρωπος ο οποίος κατέστρεψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο Προξενείο.

Τέλος ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, έπειτα από συνεννόηση με τους υπόλοιπους, συμφώνησαν να γράψουν στον πρόεδρο των μυστικών υπηρεσιών ότι ο Κασόγκι έφυγε τελικά από το προξενείο αφότου δεν κατάφεραν να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.