Αγωγή κατά του Facebook για την εμφάνιση των likes του χρήστη σε προϊόντα

Την πιθανή παραβίαση των πολιτικών εμπορικών νόμων θα εξετάσει το δικαστήριο της Καλιφόρνιας, το οποίο έκρινε αποδεκτά μηνύματα αναφοράς χρηστών κατά του Facebook για την εμφάνιση των likes σε διαφημιστικά προϊόντα, δίπλα στο προφίλ τους. 

Η εμφάνιση των διαφημίσεων δίπλα από το χρήστη προφίλ εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2011. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης προτιμά ένα διαφημιστικό προϊόν – για παράδειγμα μια μάρκα μπύρας ή κινητής τηλεφωνίας – εμφανίζεται η ονομασία του και κάτω από τον διαφημιστή σήμα!

Οι εικόνες αυτές αλληλεπιδρούν προς τα δεξιά της κεντρικής σελίδας του χρήστη, ώστε να βλέπουν και τους “φίλους” του στο κοινωνικό δίκτυο.

Οι ενάγοντες επικαλέστηκαν νόμο της Καλιφόρνιας που προστατεύει τους καταναλωτές από τη δημοσιοποίηση των προτιμήσεών τους για εμπορικά προϊόντα χωρίς άδεια και διεκδικεί εκατομμύρια από το Facebook.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σχολίασε ότι το συγκεκριμένο νόμο είναι παλιό και δεν καλύπτει τα κοινωνικά δίκτυα. Είπε, χαρακτηριστικά: «Διερευνούμε την υπόθεση ξανά και ξανά και δεν μπορούμε να βρούμε μια νόμιμη βάση για το αίτημα της αγωγής».