Με ένα ποσό που θα πλησιάζει τα 55 εκατ. ευρώ, το ΟΑΚΑ… μεταμορφώνεται και όπως αποκαλύπτει το SDNA, οδεύει προς το ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση.
Πριν μερικές μέρες παρουσιάστηκε από τον Λευτέρη Αυγενάκη το σχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κι αφορούν στην ολική μεταμόρφωση του ΟΑΚΑ.
Σημειώνεται πως οι επιμέρους τομείς του πλάνου αξιοποίησης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, Νεκτάριο Βιδάκη και τον συντονιστή-γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Χαλιορή.
Τι περιλαμβάνει το Master Plan που έχει ήδη εκπονηθεί; Τις στέγες Καλατράβα, ενεργειακές αναβαθμίσεις, εγκαταστάσεις τένις, Σπίτι του Χάντμπολ, Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών, ανακατασκευή στίβων, μουσεία, εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ, εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ, ΣΣΕ εργαζομένων, ενώ θα υπάρξει και πλήρης ανακατασκευή του κέντρου υγρού στίβου, αλλά και μία νέα 25άρα πισίνα, καθώς επίσης και ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους αθλητές στο ΟΑΚΑ.
Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμη και για ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων, 100-150 κλινών.
Το κόστος της αναμόρφωσης του ΟΑΚΑ, αναμένεται να πλησιάσει τα 55 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει σημαντικά η μορφή των εγκαταστάσεων, που είναι αλήθεια πως μετά από 16 χρόνια που παραδόθηκαν στην Πολιτεία, δεν έχουν συντηρηθεί όπως θα έπρεπε.
Επισημαίνεται πως το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να διαθέσει σημαντικούς πόρους για να προχωρούν τα έργα. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί και από την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα πάει στην ενίσχυση και συντήρηση των στεγάστρων, με προϋπολογισμό ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Ολοταχώς για ΤΑΪΠΕΔ!
Ποιος είναι όμως ο βαθύτερος λόγος για αυτό το ολικό λίφτινγκ του ΟΑΚΑ; Μα φυσικά να ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει στο προσκήνιο εδώ και χρόνια. Από εποχής ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν ζητούσε την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έχοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Μάλιστα από τον Ιούνιο του 2019 κιόλας υπήρχε στην ατζέντα το θέμα της αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, με στόχο τη μεταφορά του στο Υπερταμείο σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρισκόταν.
Βεβαίως η συνολική προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι μία απλή υπόθεση κι αρκετές φορές έχουν καταγραφεί τα εμπόδια που υπάρχουν. Στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε και η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Μεταξύ αυτών φυσικά εντάσσεται και το ΟΑΚΑ, η μεταβίβαση του οποίου στο Υπερταμείο πηγαίνει από χρόνο σε χρόνο. Στη σχετική έκθεση που συντάχθηκε από την ΕΕ, τονιζόταν πως στο τέλος Αυγούστου είχαν κατατεθεί από τον τεχνικό σύμβουλο αναλυτικές εκθέσεις για τα έργα συντήρησης που πρέπει να γίνουν άμεσα στις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις κι ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του συγκροτήματος, σε συνεργασία με το Υπερταμείο.
Εν τέλει το πλάνο των βελτιωτικών έργων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες από τον υφυπουργό Αθλητισμού και πλέον αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα.
Και στο βάθος… ιδιωτικοποίηση – Τι γίνεται με Παναθηναϊκό
Κι αφού λοιπόν πάει στο ΤΑΙΠΕΔ το ΟΑΚΑ, το επόμενο βήμα θα είναι να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Φυσικά αυτό θα συμβεί με διεθνή διαγωνισμό, όπου πιθανότατα να μπουν στο… κόλπο και ξένα funds που θα θελήσουν να επενδύσουν στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας.
Βεβαίως, τονίζουμε και πάλι, ότι προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό, θα είναι να ολοκληρωθεί το… extreme make over του ΟΑΚΑ, κάτι που μόνο απλή υπόθεση δεν θα είναι. Αν, άλλωστε, μόνο τα προβλήματα που φαίνονται, όπως αυτά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο με το σοβαρό θέμα που υπάρχει στο άνω διάζωμα αναφορικά με τη στατική του επάρκεια, αλλά και τα προβλήματα στο γήπεδο μπάσκετ, φαντάζεται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει στους υπόλοιπους χώρους.
Το άλλο ερώτημα που προκύπτει από εκεί και πέρα, αν και δείχνει κάπως μακρινό για την ώρα, είναι τι θα γίνει με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός από τη νέα χρονιά θα έχουν αφήσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο (οι “πράσινοι” θα παίζουν στη Λεωφόρο και ο Δικέφαλος στην “Αγιά Σοφιά”), ενώ και το μπασκετικό τμήμα της Ένωσης θα έχει μετακομίσει στα Λιόσια.
Την ίδια στιγμή ο “εξάστερος” βρίσκεται σε συζητήσεις για τον Βοτανικό κι από τη νέα χρονιά πιθανότατα να είναι η μοναδική μεγάλη ομάδα που θα βρίσκεται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να τις συντηρεί. Πρόκειται λοιπόν δεδομένα για μία ιδιόμορφη υπόθεση και μένει να φανεί αν μπορεί να εξαιρεθεί το κλειστό του μπάσκετ και να μείνει εκτός ιδιωτικοποίησης με απευθείας συμφωνία με τον Παναθηναϊκό.
Οι αντιδράσεις της ΕΟΕ
Τέλος, πάντως, θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ως γνωστόν άλλωστε, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ ανήκουν στην ΕΟΕ, η οποία στο παρελθόν είχε αντιδράσει σφόδρα στα σενάρια ιδιωτικοποίησης που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα απειλούσε με προσφυγή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον δεν έπαιρνε τη συγκατάθεσή της. Μένει λοιπόν να φανεί ποια θα είναι τώρα η αντίδραση της ΕΟΕ…