Δίκη των «28»: Νίκος Γεωργέας: «ήταν όλοι πιασμένοι για το 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού»

Ο Νίκος Γεωργέας κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας συνεχίζεται η δίκη των «28» προσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων και το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.

Ο πρώην παίκτης της Βέροιας κατέθεσε ό,τι και ο πρώην προπονητής του στην ομάδα, Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Δηλαδή ότι μπήκε στα αποδυτήρια ο Γιώργος Λαναρής, τότε γενικός αρχηγός της ομάδας, και είπε στους παίκτες: «Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι πρέπει να χάσουμε 3-0». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, κατά την άποψή του, «δεν γίνεται να έρθει 3-0 χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε… Κάποιοι έχουν συντελέσει…».

«Ετοιμαζόμασταν να βγούμε από τα αποδυτήρια και μπαίνει ο Λαναρής μέσα και μας λέει: “Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι πρέπει να χάσουμε 3-0”. Του είπα: “Δεν γίνεται”. Ήμασταν όλοι μέσα στα αποδυτήρια. Εγώ βγήκα μόνος μου έξω και μετά βγήκαν και οι υπόλοιποι. Η ομάδα του Ολυμπιακού είχε βγει έξω. Όταν μπήκε ο Λαναρής, ο Καλαϊτζίδης είχε βγει. Βγήκαμε καθυστερημένοι στον αγωνιστικό χώρο.

»Ζήτησα και έγινα αλλαγή. Ήμουν η πρώτη αλλαγή που έγινε. Είπαμε να μας το πουν από την αρχή, να μην ερχόμασταν, να μην παίζαμε. Πιστεύω ότι όλο αυτό έγινε για στοιχηματικούς λόγους. Δεν γίνεται να έρθει ακριβές σκορ 3-0 χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε… Κάποιοι έχουν συντελέσει…».

Πρόεδρος: «Σας ζητήθηκε να έχετε μειωμένη απόδοση;».

Γεωργέας: «Μάλιστα».

Πρόεδρος: «Υπήρξε μειωμένη απόδοση από κάποιον;».

Γεωργέας: «Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον, μην πάρω κάποιον στον λαιμό μου. Πρώτη φορά στη ζωή μου μου συμβαίνει αυτό. Δεν μου άρεσε καθόλου. Ζήτησα να με βγάλει έξω για να μη φάω κόκκινη κάρτα».

Εισαγγελέας: «Όταν καθίσατε στον πάγκο, παρακολουθήσατε τον αγώνα με συγκέντρωση;».

Γεωργέας: «Όχι».

Εισαγγελέας: «Γιατί δεν τον παρακολουθήσατε αφού είχαν προηγηθεί όλα αυτά στο ημίχρονο;».

Γεωργέας: «Γι’ αυτό δεν τον παρακολούθησα. Μόνο τα γκολ παρακολούθησα».

Εισαγγελέας: «Περιγράψτε μου τις φάσεις…».

Γεωργέας: «Δεν τις θυμάμαι».

Ο Εισαγγελέας επιμένει…

Γεωργέας: «Το ένα ήταν πέναλτι, στο άλλο έγινε μια σέντρα, μια κεφαλιά και μπήκε γκολ. Γιατί με πιέζετε;».

Εισαγγελέας: «Γνωρίζατε ότι οι συμπαίκτες σας θα καθόντουσαν να χάσουν;».

Γεωργέας: «Όχι. Μας είπαν ότι όποιος δεν θέλει μπορεί να βγει. Για να έμειναν; Από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι ήταν αδιάφορο. Δεν έδωσα σημασία».

Εισαγγελέας: «Στον πάγκο στη φάση του 91’ έγινε κάτι;».

Γεωργέας: «Δεν άκουσα κάποιον ψίθυρο στον πάγκο. Στο ημίχρονο, ήμουν ο πρώτος που βγήκε μετά την είσοδο του Λαναρή».

Εισαγγελέας: «Μετά τον αγώνα κάνατε κάποια συζήτηση γι’ αυτό;».

Γεωργέας: «Στην προπόνηση μετά τον αγώνα, ναι. Να μας το λέγανε, να μην κατέβουμε να παίξουμε και τέτοια, να ήμασταν πιο ήρεμοι. Εγώ μόλις τον είδα, νόμιζα ότι θα μας πρότεινε κάποιο έξτρα πριμ».

Εισαγγελέας: «Αντιδράσατε στον Λαναρή;».

Γεωργέας: «Του είπα “όποιος δεν θέλει;” και μου είπε “όποιος δεν θέλει, να βγει”».

Εισαγγελέας: «Είπατε ότι πιστεύετε πως όλο αυτό έγινε για στοιχηματικούς λόγους. Το διερευνήσατε;».

Γεωργέας: «Όχι».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Γεωργέας είπε: «Συνήθως μας μιλάει και βγαίνει να πάει στο γήπεδο κι έπειτα εμείς ακολουθούμε, μετά από λίγο. Βγήκε ο Καλαϊτζίδης και μετά από 1-2 λεπτά μπήκε ο Λαναρής. Το μόνο που είπε ήταν: “Όποιος δεν θέλει να βγει”. Με το που είπε αυτό, εγώ βγήκα από τα αποδυτήρια. Ο Καλαϊτζίδης μού είπε “παίξε”, του λέω “άμα παίξω, θα φάω κόκκινη, δεν θα κάτσω να φάω τρία γκολ”».

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: «Γιατί δεν μπήκες να παίξεις στα ίσια;».

Γεωργέας: «Δεν ήθελα να κάτσω να φάω τρία γκολ. Μια μπλούζα να τράβαγα, θα έτρωγα δεύτερη κίτρινη και θα έβγαινα. Δεν είδα κανένα παίκτη να πηγαίνει να μιλάει στον Καλαϊτζίδη μετά το περιστατικό στα αποδυτήρια. Νομίζω πως όχι. Οι παίκτες στον πάγκο γελούσαν με τους συμπαίκτες μου. Ήταν όλα φανερά».

Πρόεδρος: «Εγώ θα είχα προσέξει τον κάθε παίκτη τι έκανε, στο β’ ημίχρονο. Εσείς είπατε ότι δεν προσέχατε στο β’ μέρος…».

Γεωργέας: «Δεν τα είπα όλα αυτά μετά. Δεν ήθελα να μπλέξω».

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: «Η ομάδα της καρδιάς σας ποια είναι;».

Γεωργέας: «Η ΑΕΚ».

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: «Αν γινόταν αυτό τότε γνωστό, εκείνη την περίοδο που η ΑΕΚ υποβιβάστηκε, το 2013, η Βέροια θα κινδύνευε με υποβιβασμό;».

Γεωργέας: «Μπορεί. Φοβήθηκα για την οικογένειά μου και γι’ αυτό δεν είπα τίποτα μέχρι που με πήρε τηλέφωνο ο ανακριτής και μου είπε να καταθέσω για ένα παιχνίδι. Δεν με απείλησε κανένας. Πήγα και κατέθεσα μετά από 20 μέρες με έναν μήνα. Δεν μου είπε από πού με βρήκε, μου είπε να καταθέσω. Δεν είπε από πού με ξέρει, ποιος ανέφερε το όνομά μου».

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: «Στην Εφέσεων είπατε ότι σας ανέφερε ο Καλαϊτζίδης στον ανακριτή».

Γεωργέας: «Πριν πάω στον ανακριτή, μίλησα με τον κύριο Μελισσανίδη, για ασφάλεια. Πήγα με δικηγόρο τον κ. Γρηγορίου, που δεν μπήκε μέσα στην αίθουσα. Δεν αντιλήφθηκα φωνές ή καμία αψιμαχία του Λαναρή με τον Καλαϊτζίδη. Μπήκε μέσα και έμεινε δύο λεπτά, δεν έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, είπε να χάσουμε με 3-0. Δεν θυμάμαι με ποιους καθόμουν στον πάγκο μόλις έγινα αλλαγή. Την επόμενη ημέρα στην προπόνηση κάποιοι είπαν κάτι στα αποδυτήρια. Ο Καλογέρης, ο Αμαραντίδης και ένας σέντερ φορ. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα έκανε ό,τι μπορούσε απέναντι στον Ολυμπιακό, στο δεύτερο επηρεάστηκε…».

Κεσές (δικηγόρος παικτών Βέροιας): «Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα έγραφαν ότι πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής. Μπορείτε να το δικαιολογήσετε;».

Γεωργέας: «Όχι».

Κεσές: «Γιατί μετά το ματς δεν το είπατε σε κανένα;».

Γεωργέας: «Δεν το ήθελα. Στον κουνιάδο μου το είπα… Εκεί δεν φοβόμουν γιατί ήταν συγγενείς μου».

Διαφώνησαν Καφές-Καλαϊτζίδης
και η εξέταση συνεχίστηκε ατ’ αντιπαράσταση

Στη συνέχεια της δίκης κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Παντελής Καφές. Ο πρώην ποδοσφαιριστής ανέφερε ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτα στα αποδυτήρια του Καραϊσκάκης, στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Βέροια το 2013, και ζήτησε να γίνει αλλαγή λόγω ενοχλήσεων, και όχι μετά την καταγγελλόμενη προτροπή του Γιώργου Λαναρή για ήττα με 3-0, προκαλώντας την «αντίδραση» του εισαγγελέα Χ. Λακαφώση, στη δίκη της «Συμμορίας».

Ο εισαγγελέας έδρας Χ. Λακαφώσης ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διεθνή μέσου μαζί με τους Καλαϊτζίδη και Γεωργέα, με την οποία συμφώνησε το προεδρείο.

Είχε προηγηθεί και η κατάθεση του Δημήτρη Καλαϊτζίδη, που υποστήριξε ότι δεν του έγινε αναφορά για τραυματισμό, αλλά και του Γεωργέα, που υποστήριξε ότι ο Καφές είχε καταλάβει τι έγινε στα αποδυτήρια.

«Λέτε δύο διαφορετικά πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά» σχολίασε η πρόεδρος. «Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο, μην κοροϊδευόμαστε. Εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα» πρόσθεσε ο εισαγγελέας έδρας Χ. Λακαφώσης.

Καλαϊτζίδης: «Ήρθαν μαζί ταυτόχρονα. Περιγράφω γεγονότα 100%, μου το είπαν ταυτόχρονα. Ο Γεωργέας μού είπε να τον βγάλω γιατί θα πάρει κόκκινη και ο Καφές “δεν παίζω σε τέτοιο αγώνα”. Το αν ο ένας ήρθε με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά από τον άλλο… Η συζήτηση έγινε με τους τρεις μας, αν υπήρχε θέμα τραυματισμού θα μου το έλεγε ο φυσιοθεραπευτής. Είναι κανόνας αυτό. Δεν έγινε καμία αναφορά σε τραυματισμό, ούτε από την πλευρά του Καφέ, θα ερχόταν και ο φυσιοθεραπευτής. Τον Παντελή τον άφησα επειδή κυλούσε ο αγώνας. Στο 50’ μάλιστα, ο Καφές σε μια φάση κάλυψε τον τερματοφύλακα και αν δεν ήταν θα δεχόμασταν γκολ».

Γεωργέας: «Εγώ είπα ότι πήγα πιο μπροστά. Μόνος μου πήγα».

Καφές: «Είπα ότι είχα ένα πρόβλημα τραυματισμού, όχι σοβαρό».

Πρόεδρος: «Λέτε δύο διαφορετικά πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά».

Καλαϊτζίδης: «Το γεγονός ότι βγήκε στο 67΄επιβεβαιώνει αυτό που λέω. Λέω ότι 100% ότι δεν ήταν τραυματίας».

Καφές: «Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό, να έχει κάποιος ενοχλήσεις και να συνεχίζει; Επιμένω ότι ζήτησα αλλαγή για τραυματισμό. Στο σημείο που βγήκα έκανα μια ενέργεια και ένιωσα ακόμη μια ενόχληση».

Πρόεδρος: «Γιατί δεν σας έβγαλε εσάς πρώτα».

Καφές: «Θα προσπαθούσα λίγο ακόμα».

Εισαγγελέας: «Σας είπαν, κύριε Καλαϊτζίδη, ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι τέτοιο; Μπορείτε να προσδιορίσετε τι σημαίνει “δεν μπορώ να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο;”».

Καλαϊτζίδης: «Σημαίνει, σε μια αλλοίωση αποτελέσματος, σε ένα προφασισμένο αποτέλεσμα…».

Καφές: «Εγώ είπα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω γιατί είχα ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού».

Γεωργέας: «Εγώ δεν άκουσα αυτή τη συζήτηση».

Εισαγγελέας: «Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο, μην κοροϊδευόμαστε. Εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα. Ο Γεωργέας σάς λέει ότι γνωρίζατε ότι είχατε καταλάβει τι έγινε. Κύριε Γεωργέα, αυτό δεν είπατε;».

Γεωργέας: «Ναι, αφού ήταν στα αποδυτήρια».

Καφές: «Ήμουν μέσα στο μασάζ. Δεν το αντιλήφθηκα τι έγινε».

Ο Νίκος Γεωργέας σε άλλο σημείο της εξέτασης είπε πως: «Δεν άκουσα τον Καφέ να λέει στον προπονητή ότι έχει ενοχλήσεις».

Καφές: «Δεν ξέρω τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα, τα έμαθα όλα από τον ανακριτή».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Παντελή Καφέ, ο οποίος, όπως και στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη, δήλωσε ότι στο ημίχρονο ήταν στον χώρο του μασάζ και δεν αντιλήφθηκε την «επίσκεψη» του Γιώργου Λαναρή, σημειώνοντας ότι έμαθε τα περί ήττας με 3-0 από τον ανακριτή το 2015.

Η κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων:

Μπήκαμε στα αποδυτήρια, ήρθε ο προπονητής κι εγώ, επειδή είχα μια ενόχληση, ήμουν στον χώρο του μασάζ, τα αποδυτήρια είναι μεγάλος χώρος. Οπτική επαφή δεν μπορούσα να έχω.

Δεν μου είπε κάποιος τίποτα, πηγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, είπα στον προπονητή ότι δεν αισθάνομαι καλά και να με αλλάξει. Δεν θυμάμαι να πήγαμε μαζί με τον Γεωργέα στον προπονητή. Δεν άκουσα τίποτα.

Δεν θυμάμαι να έγινε κάποια συζήτηση, ότι αργήσαμε να βγούμε στον αγωνιστικό χώρο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έγινε αλλαγή ο Γεωργέας. Εγώ βγήκα στο 67’.

Δεν αντιλήφθηκα κάτι στην συμπεριφορά των συμπαικτών μου, ήταν πολύ καλή παρουσία. Δεν είδα διαφορά σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο, δεν αντιλήφθηκα κάτι. Δεν θυμάμαι ποιος παίκτης με αντικατέστησε. Δεν πήγα στον πάγκο, πήγα στα αποδυτήρια να κάνω ντους. Μετά τον αγώνα παρέμεινα στην Αθήνα. Τους έδωσα συγχαρητήρια για την προσπάθεια, συνηθίζεται. Παρέμεινα στην Αθήνα οπότε στη Βέροια είναι πολύ πιθανό να επέστρεψα τη μεθεπόμενη.

Τα άκουσα όλα αυτά για τον Λαναρή, το καλοκαίρι του 2015, όταν με κάλεσε ο ανακριτής.

Δεν διαψεύδω τίποτα, ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι. Λέω την άποψη μου. Ούτε λέω ότι κάποιος λέει ψέματα.

Έχω δει στιγμιότυπα από το παιχνίδι αλλά όχι όλο τον αγώνα. Δεν έχω παρατηρήσει κάποια ενέργεια από συμπαίκτη μου, κόντρα στην απόδοσή του. Στο γκολ, στο πέναλτι, είναι καθαρά λάθος του διαιτητή. Δεν υπάρχει επαφή.

Εισαγγελέας: «Οι σχέσεις σας με Καλαϊτζίδη και Γεωργέα τότε ποια ήταν;»

Καφές: «Με τον Γεωργέα υπήρχε αλληλοεκτίμηση, τον ήξερα χρόνια, σεβασμός και εμπιστοσύνη. Τον Καλαϊτζίδη τον γνώρισα τότε και συνεργαστήκαμε, υπήρχε αλληλοεμπιστοσύνη. Οι σχέσεις μου με τον Γεωργέα και τώρα είναι καλές. Με τον Καλαϊτζίδη δεν έχω επαφές, μπορεί να τον πετύχω βέβαια γιατί είμαστε στην ίδια πόλη».

Εισαγγελέας: «Απ’ όσα έχουν καταθέσει, όχι απλώς καταλάβατε τι έγινε στο ημίχρονο, το παρακαταλάβατε. Κάποιος από τους δύο σας δεν λέει τα πραγματικά περιστατικά. Πήγατε μαζί με τον Γεωργέα εκνευρισμένοι;».

Καφές: «Πήγα για συγκεκριμένο λόγο. Όχι, δεν ήμουν εκνευρισμένος».

Εισαγγελέας: «Άρα αυτό που λέει ο Καλαϊτζίδης, ότι ήσασταν εκνευρισμένος, είναι ακριβές;».

Καφές: «Σας απάντησα το τι έχει να κάνει με μένα. Είχα πρόβλημα τραυματισμού, δεν ήμουν εκνευρισμένος. Όταν, όμως, ο Γεωργέας είναι εκνευρισμένος και πάει και λέει “κάνε με αλλαγή” και λέω κι εγώ “κάνε με αλλαγή” μπορεί ο κ. Καλαϊτζίδης να κατάλαβε λάθος για μένα».

Εισαγγελέας: «Λένε ψέματα;».

Καφές: «Δεν λέω αυτό το πράγμα».

Εισαγγελέας: «Δεν σας είπε τίποτα ο Γεωργέας δηλαδή και ζητήσατε αλλαγή λόγω τραυματισμού;».

Καφές: «Σωστά».