Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης στο Ευρωπαϊκό Finn της Αθήνας

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn της Αθήνας. Η αρχή έγινε με την τελετή έναρξης που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 11 Μαίου 2019 έξω από τα γραφεία της ΕΙΟ στην παραλία της Καλλιθέας.

Τις εντυπώσεις της παράστασης απέσπασε το γνωστό ελληνικό συγκρότημα «Duo Violins». Ο Δημήτρης Ίσσαρης και ο Γιώργος Γαϊτάνος μάγεψαν με τα βιολιά τους και οι ξένοι αθλητές και προπονητές ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την μουσική τους που με το παρατεταμένο χειροκρότημά τους ζητούσαν η εκδήλωση να συνεχιστεί!

Τέσσερα μεγάλα ονόματα, μάλιστα, ο Αμερικανός Κάλεμπ Πέιν, ο Βρετανός Τζάιλς Σκοτ, ο Σουηδός Μαξ Σάλμινεν και ο Γάλλος Τζόναθαν Λομπέρ ανέβηκαν στη σκηνή και ευχαρίστησαν δημόσια την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για την φιλοξενία και τις εξαιρετικές συνθήκες προετοιμασίας που παρέχει σε όλους τους αθλητές. Ανάλογος ήταν και ο σύντομος λόγος του αντιπροέδρου της Διεθνούς Κλάσης ΦΙΝΝ, Αντρι Ντένισον.

Η τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή, ξεκίνησε με την αναδρομή στο πώς η Ελλάδα πήρε αυτόν τον αγώνα και στη συνέχεια έγινε ειδική αναφορά για τις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΙΟ, έτσι ώστε η ιστορική κλάση του ΦΙΝΝ να διατηρηθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Από πλευράς ελληνικής ομοσπονδίας τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το διθέσιο Keel boat, το οποίο κοστίζει 140.000 ευρώ και το Kite, το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι επικίνδυνο.

Στην περίπτωση που η παγκόσμια ομοσπονδία επιμείνει στην απόφασή της, πολλές ξένες ομοσπονδίες της Ευρώπης και από άλλες Ηπείρους έχουν εκφράσει την άποψη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση, ακόμα και προσφυγή στο CAS. Στο πλευρό τους είναι και μέλη της ΔΟΕ, όπως ο αντιπρόεδρός της Σερ Μιανγκ.

Ευνόητο είναι ότι τη δική τους μάχη θα δώσουν οι αθλητές των ΦΙΝΝ. Σήμερα το πρωί, μάλιστα, έγινε το ετήσιο συνέδριό τους και αφού ενημερώθηκαν από τον Αιμίλιο Παπαθανασίου για τις ενέργειες της Ελλάδας συζήτησαν το πώς θα οργανωθεί ο μηχανισμός αντίδρασής τους προς την world sailing και σε άλλους διεθνείς φορείς.

Και οι αθλητές, άλλωστε, συμφωνούν ότι με τα νέα δεδομένα η ιστιοπλοϊα θα μετατραπεί σε άθλημα των λίγων και των πλουσίων. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του και το Επίτιμο Μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και αποθεώθηκε από τους ξένους αθλητές.

Την κήρυξη των αγώνων έκανε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος στάθηκε στη δημιουργία του «Athens International Sailing Center», το οποίο χαρακτήρισε κομβικό έργο για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Μίλησαν ακόμα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η βουλευτής της Ν.Δ Αννα Καραμανλή και ο πρόεδρος της ΕΙΟ Αντώνης Δημητρακόπουλος.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της αναφοράς στην πράξη fair play του Κύπριου Παναγιώτη Ιορδάνου στον Τούρκο Αλιτσάν Καϊνάρ κατά τη διάρκεια του διεθνή αγώνα «Winter Series 2018» στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοϊας. Τότε έσπασε το άλμπουρο του Τούρκου αθλητή και ο Κύπριος, που ήταν εκτός μεταλλίων, του πρόσφερε το σκάφος του.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ξένοι πρεσβευτές κι άλλοι επίσημοι. Ανάμεσά τους ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μίλησε με αρκετούς αθλητές και απόλαυσε την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Η καταμέτρηση των σκαφών συνεχίζεται και τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στα 90 σκάφη, τα οποία θα τρέξουν δύο ιστιοδρομίες.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές για ιστιοπλοΐα. Θυμίζουμε ότι από αυτόν τον αγώνα θα προκύψουν 4 χώρες, οι οποίες θα πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και θα γίνει ντέρμπι. Μεγάλη ελληνική ελπίδα είναι ο Γιάννης Μιτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση.

Η Ρένα Δούρου στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας

«Είναι μια στρατηγική επιλογή που έχουμε κάνει, γιατί πιστεύουμε βαθιά στην κοινωνική αξία του αθλητισμού.

Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε ενεργά την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, στηρίζουμε τον ναυταθλητισμό, και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος του σπουδαίου έργου, του μεγαλύτερου σήμερα δημόσιου έργου στη χώρα, της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής».

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην τελετή έναρξης του Ανοικτού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FINN που διεξάγεται στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στη Μαρίνα Καλλιθέας (10 – 18 Μαΐου 2019), με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών και 100 αθλητών.

‘Κορυφαίες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή υπογραμμίζουν τον τρόπο που μπορούμε όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, αθλητικοί φορείς, να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης’

Η Ρένα Δούρου έκανε λόγο για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που η Αττική έχει την εξαιρετική τιμή να φιλοξενεί στη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας.
«Έναν από τους μεγαλύτερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χρονιάς: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας με σκάφη Finn, που όμως ουσιαστικά είναι παγκόσμιο, καθώς σε αυτό παίρνουν μέρος οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι «αποτελεί πεποίθησή μας ότι ακριβώς όλες οι ναυταθλητικές δραστηριότητες αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή, προσδίδοντάς της ιδιαίτερη – οικονομική, τουριστική και αθλητική – προστιθέμενη αξία, καθιστώντας τον χώρο, πόλο πολυεπίπεδης ανάπτυξης. Ανάπτυξης στην οποία συμβάλλει το νέο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας, που δείχνει τον δρόμο για την ωφέλιμη για την οικονομία και την κοινωνία, αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων».

«Που δείχνει το πώς το τρίπτυχο αθλητισμού, οικονομίας, τουρισμού, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη της πατρίδας» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής. «Και κορυφαίες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή υπογραμμίζουν τον τρόπο που μπορούμε όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, αθλητικοί φορείς, να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε η ίδια.
Την Περιφερειάρχη συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης.