Εν αναμονή της «προτιμώμενης» πόλης για τους Ολυμπιακούς 2032

Την ανακοίνωση της «προτιμώμενης» πόλης, που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032, αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στην ημέρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), κάνοντας το πρώτο βήμα ενόψει της τελικής απόφασης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο «προτιμώμενος» οικοδεσπότης που θα ανακοινωθεί δεν θα αποτελεί «αναγκαστικά» και το οριστικό όνομα,

Αρκετές πόλεις και χώρες έχουν εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για τους αγώνες του 2032, συμπεριλαμβανομένων των Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, της Βουδαπέστης, της Κίνας, της Ντόχα και της κοιλάδας του Ρουρ στη Γερμανίας.

Η ΔΟΕ αναθεώρησε τους κανόνες υποβολής προσφορών το 2019 για να μειώσει το κόστος και να διευκολύνει τη διαδικασία για τις πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν πλέον επίσημες υποψηφιότητες που κάνουν εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία, όπως στο παρελθόν.

Έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές για τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς αγώνες, προκειμένου να εξερευνήσουν το ενδιαφέρον με πιθανούς υποψηφίους.

Στη συνέχεια, η ΔΟΕ διατάσσει τις επιτροπές να ξεκινήσουν εκτεταμένες συνομιλίες με μία ή περισσότερες πόλεις που ονομάζονται «προτιμώμενοι οικοδεσπότες», λαμβάνοντας μία πιο λεπτομερή ματιά στις προσφορές μαζί με τις οικονομικές εγγυήσεις.

Με βάση την αξιολόγηση των προμηθειών, η ΔΟΕ θέτει στη συνέχεια έναν ή περισσότερους προτιμώμενους οικοδεσπότες σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ΔΟΕ.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την επιλογή του οικοδεσπότη των αγώνων του 2032, ενώ και ο προηγούμενος κανόνας της ψηφοφορίας επτά χρόνια πριν έχει επίσης καταργηθεί.

Υπενθυμίζεται πως το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2024 και το Λος Άντζελες του 2028. Παράλληλα, η Ιταλία θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς αγώνες του 2026, ενώ το Πεκίνο αναμένεται να διοργανώσει τους αγώνες του 2022. Υπό την αίρεση της πανδημίας βρίσκονται και οι αγώνες στο Τόκιο, που αναβλήθηκαν και έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές καλοκαίρι.