Η Ε.Ο.Ε βράβευσε τους διακριθέντες το 2017 αθλητές και αθλήτριες

Την αλλαγή του καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία θα πρέπει να συνοδευθεί με αλλαγή του αθλητικού νόμου προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Σπ. Καπράλος. 

Η προαναγγελία έγινε ατά την ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης για τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν στους κορυφαίους διεθνείς αγώνες το 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του αρμόδιου υπουργού για τον Αθλητισμό Γ. Βασιλειάδη. 

Ειδικότερα, τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ είναι τα έξης:

• Τη μετατροπή της ΕΟΕ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ώστε να πάψει να λειτουργεί με τις γνωστές αγκυλώσεις του Δημοσίου.

• Την αύξηση του αριθμού των αθλητών στη διοίκηση της ΕΟΕ, ώστε να ακούγεται δυνατότερα ο λόγος τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

• Τη σταδιακή εισαγωγή ηλικιακών ορίων για τα μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΔΟΕ, και τη θέσπιση μέγιστου αριθμού και για τον πρόεδρο της ΕΟΕ, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση.

• Τη θέσπιση κινήτρων μοριοδότησης για την εισαγωγή των αθλητών-μαθητών σε ανώτερες σχολές της αρεσκείας τους με επιπλέον μπόνους στα ολυμπιακά αθλήματα και για τους ολυμπιονίκες τη δυνατότητα να υπηρετούν στο Δημόσιο ή στις Ενοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους ζωής.

• Την πρόβλεψη ώστε τα χρηματικά πριμ που προσφέρει η πολιτεία να δίνονται στους αθλητές μέσα σε έξι μήνες από την κατάκτηση της διάκρισης και όχι όταν πια ο αθλητής θα έχει βγει στην αθλητική σύνταξη.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε: «Ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να διακόψει τις υποτροφίες προς τους αθλητές μας, επειδή το καταστατικό μας δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα. Αυτό λοιπόν το εκσυγχρονισμένο νέο καταστατικό, το οποίο προετοιμάζουμε, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, θα σας το υποβάλουμε, κύριε υπουργέ, εντός του Ιανουαρίου, ώστε να επικυρωθεί με νόμο, όπως απαιτείται».

  Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τη μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή Βαρέλη

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τη μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή Βαρέλη

Μεταξύ άλλων, τιμήθηκαν
 

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και οι αθλητές Κ. Στεφανίδη, Λ. Πετρούνιας, Μ. Πρεβολαράκη, η τετράκωπος της κωπηλασίας, Β. Κοκκαλάνης, Κ. Φιλιππίδης, Α. Βαζαίος, Β. Παπαχρήστου, Β. Καραχάλιου, Δ. Παπαδημητρίου, Β. Γαλιατσάτος, Γ. Πιλίδης, Ι. Καλανδαρίδης, Χρ. Στεργιάκας, Ι. Δεσύλλα, Μ. Τεντόγλου, Γ. Σγουρόπουλος, Α. Κεφαλίδου, Μ. Μπόζη, Ρ. Κλωναρίδου, Δ. Μπιτσικώκου, Α. Σοφοτάσιος, Α. Παπαστάμος, Σ. Θώμογλου, καθώς και οι εθνικές ομάδες μπάσκετ νέων ανδρών και πόλο νέων ανδρών.


Ο Πρόεδρος της Φιλίππου Ενωσης Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη και ο Βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς βραβεύουν τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας Πόλο Νέων Ανδρών Τεό Λοράντο αλλά και τους παίκτες

Και πάλι εκτός επιχορηγήσεων η ΕΠΟ

Ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2018, οι οποίες σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «παρουσιάζουν αυξήσεις ή παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του προηγούμενου έτους» και «ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των ομοσπονδιών και πάντα μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού».

Εκτός επιχορήγησης έμεινε για μία ακόμα φορά η ΕΠΟ, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου. Τη μεγαλύτερη επιχορήγηση λαμβάνει ο στίβος (ΣΕΓΑΣ) με 3 εκατ. ευρώ, ενώ για την ποδηλασία με την οποία έχουν προκύψει ζητήματα, έχει προβλεφθεί να καταβληθεί μόνο το μισθολογικό κόστος.

Τα ποσά στις κυριότερες ομοσπονδίες είναι τα εξής:

ΣΕΓΑΣ: 3 εκατ., ΚΟΕ (κολύμβηση): 2.380.000, ΕΟΚ (μπάσκετ): 2 εκατ., EOΠE (βόλεϊ): 1,33 εκατ., ΕΓΟ (γυμναστική): 1,07 εκατ., ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα): 720.000, ΕΚΟΦΝΣ (κωπηλασία): 840.000, ΟΧΕ (χάντμπολ): 775.000, ΕΟΦΠ (πάλη): 680.000, ΕΟΑΒ (άρση βαρών): 348.000, ΕΟΚΚ (κανό καγιάκ): 275.000, ΕΦΟΕΠΑ (πινγκ πονγκ): 350.000, ΕΟΤ (τζούντο): 395.000, ΕΦΟΑ (τένις): 350.000, ΕΛΟΤ (τάε κβον ντο): 170.000.