«Στην επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μέσω της κατάργησης της απλής αναλογικής» αναφέρεται ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών με την επισήμανση, ότι το εκλογικό σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές του Μαΐου 2019, «αποδείχθηκε καταστροφικό για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια για την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «στη Διαβούλευση κατατέθηκαν πάνω από 1.000 παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα εισέλθει στη Βουλή για ψήφιση το προσεχές χρονικό διάστημα».
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου και οι οποίες «συνιστούν προϊόν διάλογου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ)». συνοψίζονται στα παρακάτω:
• Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
• Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
• Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
• Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
• Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
• Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.