Το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στους Δήμους της Ανατ. Αττικής

Το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • Για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50 – 60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65 ετών.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50 – 70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • Τέλος η πρόληψη των καρδιαγγειακών, περιλαμβάνει απλές εξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 – 70 ετών.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Α. Αυγερινός. Βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, Σ. Παπασπυρόπουλος.
Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης.

Παρέστησαν, οι Δήμαρχοι, Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Αχαρνών Σ. Βρεττός, Παλλήνης Α. Ζούτσος, Παιανίας Ι. Μάδης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσου Ν. Καρυστινός, Αχαρνών Λ. Κοσμίδη, Παλλήνης Ι. Στεφανάκης, Παιανίας Ι. Σαμωνάς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Μ. Φουρναράκη, Κρωπίας Ε. Αδάμ και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Δ. Κολιοβασίλης.

Επίσης. στελέχη των Δήμων με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ, θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης» σημείωσε και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε υγιείς πόλεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ειδικότερα, ανέφερε, ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bulling και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (social media) κλπ.