Νέες τροποποιήσεις στον οικοδομικό κανονισμό πριν “στεγνώσει το μελάνι” από τiς προηγούμενες…

“Δουλειές” της τελευταίας στιγμής, ή “εμπνεύσεις” που καθυστέρησαν να αναδειχθούν μετά την ….επιφοίτηση του αγίου πνέυματος!

 Ο νέος οικοδομικός κανονισμός με τον οποίο θα εξελιχθεί η δόμηση στη χώρα μας στα αμέσως επόμενα χρόνια, υπέστη στην συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, νέες ….”χειρουργικές επεμβάσεις”, όλες, ανεξαιρέτως προς την κατεύθυνση αύξησης των τετραγωνικών οικοδόμησης!

 Συγκεκριμένα:

  • Στις περιπτώσεις κτιρίων μεικτής χρήσης (λ. χ. κατάστημα στο ισόγειο, κατοικία στους ορόφους) δεν προσμετρείται στον συντελεστή ένας υπόγειος όροφος αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των κατοικιών του κτιρίου (λ. χ. αποθήκες).
  • Αλλάζει εκ νέου (αναφορικά με τα προηγούμενα σχέδια) ο ορισμός του ημιυπαίθριου. Ο ημιυπαίθριος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, καταργείται και αντικαθίσταται από έναν πιο πλατύ χώρο: το άνοιγμά του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το 35% του περιγράμματος του χώρου. Επίσης δεν θα πρέπει να θερμαίνεται.
  •  Οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι δεν μπορούν να ξεπερνούν το 20% του συντελεστή.
  •  Ο χώρος που καταλαμβάνουν -αν αθροιστούν- μπαλκόνια και ημιυπαίθριοι προσμετρείται όταν ξεπερνά το 40% του συντελεστή. Με απλά λόγια, αν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί καθόλου ημιυπαίθριους, μπορεί να καλύψει με μπαλκόνια έως το 40% του συντελεστή (χωρίς να προσμετρείται) Δεν μπορεί όμως να κάνει το αντίστροφο, αφού οι ημιυπαίθριοι δεν μπορούν να ξεπερνούν το 20%.
  • Διευκολύνονται οι αλλαγές χρήσης ενός κτιρίου, καθώς δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, παρά μόνο «αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή στον απαιτούμενο αριθμό θέσεων στάθμευσης».
  •  Οι υπόγειοι όροφοι επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από το «αποτύπωμα» του κτιρίου (κάτω από τον ακάλυπτο χώρο) ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου. Λ. χ. στα οικόπεδα έως 300 τ. μ. (περίπτωση πολύ συνηθισμένη στις πόλεις) επιτρέπεται να φθάνουν στα όρια του οικοπέδου, με δυνατότητα εξαγοράς των θέσεων στάθμευσης (κάτι βέβαια που οδηγεί σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης).
  •  Τροποποιήσεις έγιναν και στο σχήμα «πριμοδότησης» της συνένωσης οικοπέδων και απόσυρσης παλαιών κτιρίων. Για παράδειγμα, ο βαθμός «πριμοδότησης» της νέας κατασκευής (με επιπλέον τετραγωνικά και ύψος) εξαρτάται από τα τετραγωνικά του κτιρίου που θα κατεδαφιστεί.