Πέτρος Φιλίππου: η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων προϋποθέτει μία νέα κυβέρνηση

Την επικείμενη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ζητάει περαιτέρω μείωση των απορριμμάτων κατά 70% ως και το 2030 επικαλέστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου στην πρόσφατη ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να τεκμηριώσει την δρομολογούμενη πολιτική της Περιφερειακής Αρχής με κύριο άξονα την άρνηση της στη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Αναφερόμενος ο κ. Π. Φιλίππου στην συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία κατά την εκτίμησή του υποστηρίζει τον προτεινόμενο από την κ. Ρένα Δούρου τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, καταλήγει στη διαπίστωση ότι αυτή η πολιτική με τη σημερινή κυβέρνηση και τα όργανά της δεν μπορεί να έχει τύχη και γι αυτό –δήλωσε- «ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει σύντομα τη διακυβέρνηση της χώρας να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια» οπότε «πρέπει να είμαστε έτοιμοι

Ακολουθούν τα βασικά –κατά την κρίση του «Νεολόγου»- σημεία της λεκτικής παρέμβασης του κ. Αντιπεριφερειάρχη, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει το ζήτημα για όλη την περιοχή μας.

  • Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει ταλανίσει τα τελευταία χρόνια την Αττική, παραμένει μέχρι σήμερα σε πλήρες αδιέξοδο.
  • Σε εφαρμογή της νομοθεσίας, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έστειλε επιστολή στους δήμους της Αττικής, με την οποία τους ζητήθηκε να προβούν με τον συντονισμό της Περιφέρειας σε δράσεις που θα έχουν στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση και κατ’ επέκταση τη μείωση των ποσοτήτων που θα οδηγηθούν για ταφή
  • Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι έχουν ανταποκριθεί και απέστειλαν ήδη προτάσεις είτε για μελέτες που οι ίδιοι έχουν εκπονήσει είτε για τον τρόπο που εκείνοι βλέπουν τη συνεργασία τους με την Περιφέρεια στην κατεύθυνση εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων και αφού πρώτα εξεταστεί αν υπάρχει η υποδομή από τους δήμους ώστε να ξεκινήσει το νέο μοντέλο διαχείρισης στην Αττική.
  • Πώς θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στους πολίτες για τα προγράμματα αυτά αν δεν έχουμε προηγουμένως λύσει το θέμα της μείωσης του προσωπικού και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων που έχουν ως αποτέλεσμα οι κάδοι και τα σκουπίδια να μένουν για πολλές ημέρες αμάζευτα στις γειτονιές;
  • Τα προγράμματα τοπικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να ενταχθούν στον υπό κατάρτιση περιφερειακό σχεδιασμό και κυρίως για τους δήμους είναι ο μόνος αντίλογος για την αποφυγή των προστίμων που επιβάλλει ο νόμος
  • Στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διαχείριση των φυτικών αποβλήτων (κλαδιών κτλ) με μικρές εγκαταστάσεις στους δήμους ή σε ομάδες δήμων που μπορούν άμεσα να μειώσουν στο 50% την παραγωγή των απορριμμάτων των συγκεκριμένων περιοχών.
  • Με την ολοκλήρωση και τη σταδιακή υλοποίηση των τοπικών σχεδίων δράσης των δήμων, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα πόσους και ποιους χώρους θα χρειαστούμε για την εναπόθεση των υπολειμμάτων.
  • Η νέα οδηγία της Ε.Ε. που σύντομα θα ανακοινωθεί και θα έχει χρονικό ορίζοντα ως το 2030 έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των απορριμμάτων στο 70%.
  • Πέρα από τους περιβαλλοντικούς λόγους που επιβάλλουν νέα διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, υπάρχει και το τέλος – πρόστιμο που μας αποδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης στη λογική της επεξεργασίας και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή που αυτά παράγονται.
  • Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή των πολιτών. Αν δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι και οι πολίτες στην ανακύκλωση και στη διαλογή που είναι αναγκαίο να γίνεται στην πηγή, είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε. Γι αυτό και θα πρέπει να γίνει μεγάλη ενημερωτική – διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη τόσο για τις τοπικές οικονομίες όσο και για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε τοπικό επίπεδο αλλά και για ολόκληρη την Αττική.