Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού για την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του Μαραθώνα

Ημερίδα με θέμα «Μαραθώνας το επόμενο βήμα» διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης στη διάρκεια της οποίας,

αναπτύχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες και αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού φορείς του δημοσίου αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών, σημαντικά ζητήματα γύρω

από το μέλλον του Μαραθώνα και την αξιοποίηση – ανάπτυξη της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου στάθηκε στη σπουδαιότητα του Μαραθώνα από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς, καθώς διαθέτει μοναδικές αρχαιότητες και μνημεία (Τύμβοι των Αθηναίων και των Πλαταιέων, Αρχαιολογικοί χώροι Μπρεξίζας και Ραμνούντα, Ιερό Αιγυπτίων Θεών κ.α., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι

η Μάχη του Μαραθώνα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας, σε ότι δε αφορά τον Κλασικό Μαραθώνιο, τον χαρακτήρισε ως ένα από τα διαχρονικά σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο κ. Π. Φιλίππου συμπεριέλαβε στην ομιλία του και άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές σε σχέση με το Μαραθώνα και τις προοπτικές ανάπτυξής του, οι σημαντικότερες των οποίων, ακολουθούν:

  • Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής έχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, με δεδομένο ότι ο Μαραθώνας σήμερα αποτελεί έναν από τους κύριους τροφοδότες αγροτικών προϊόντων του λεκανοπεδίου.
  • Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής αλλά και πανέμορφες παραλίες που καθιστούν την περιοχή δημοφιλή προορισμό αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής.
  • Στο πλαίσιο αναβάθμισης του Μαραθώνα, υλοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα για την ανάδειξη θεμάτων οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως, το πρόγραμμα OrientGate που αφορά στα υγροτοπικά συστήματα της Αττικής (μεταξύ των οποίων οι υγρότοποι της Μπρεξίζας και του Σχινιά) και το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» για την προστασία και διαχείριση υδατικών συστημάτων που παρουσιάζουν περιβαλλοντικά προβλήματα ή απώλεια βιοποικιλότητας.
  • Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους Δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής δρομολογεί τη δημιουργία ενός μοναδικού Καταδυτικού Πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας και υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια) που αναμένεται να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την πολιτιστική προβολή των παραπάνω μοναδικών ενάλιων μνημείων και να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
  • Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του Μαραθώνα και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων ώστε να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στους παραπάνω τομείς με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς – ο καθένας στον τομέα που ειδικεύεται και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γίνει επεξεργασία όλων των προτάσεων για την ανάπτυξη του Μαραθώνα και από κοινού υλοποίηση του προγράμματος που θα αποφασισθεί.
  • Η Περιφέρεια Αττικήςκατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής- θα στηρίξει με συνέπεια κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με διαρκές ζητούμενο την εξεύρεση λύσεων στην τοπική αλλά και την εθνική ανάπτυξη που είναι στις μέρες μας απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.